At finde styrke i svagheden

Boganmeldelse

At finde styrke i svagheden

En halvdøv norsk biskop emeritus Per Arne Dahl skriver følsomt og klogt om sårbarhed – og bruger masser af danske referencer.

Lone Møller-Hansen,  

Af Per Arne Dahl
264 sider, 249,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag

Den norske forfatter og tidligere biskop Per Arne Dahl løftede sidste sommer på Sommerstævnet i Lindenborg sløret for den bog, der nu er udkommet på dansk; ”Sårbarhedens kraft – At finde styrke i svagheden”.

Det er en bog, som er gennemstrømmet af sårbare erfaringer og masser af kloge citater. Ikke kun fra nordmænd, men i højeste grad også danskere. Det lader til, at Per Arne er lige så fortrolig med danske som norske forfattere og personligheder.

Per Arne Dahl, der i 2011 blev kendt som Utøya-præsten, måtte stoppe som biskop efter bare fire år, fordi han blev døv på det ene øre, det man kalder sudden deafness. Han fik tinnitus i stedet, så han har også mistet stilheden. Han fortæller hudløst om, hvad det gjorde ved ham; Om angsten for helt at miste hørelsen, om skam, sorgen over også at være blevet noget tonedøv og ikke længere at kunne synge klart og rent eller spille klaver som før, og om det at miste position og indflydelse i samfundet. Men bogen viser, at han er så meget mere end en halvdøv biskop emeritus, og han har stadig så meget at give.

Gud valgte sårbarheden

Først og fremmest ønsker han at give stemme til dem, der har et skjult handicap, som høreskadede jo har. Men også andre, der bærer på skjulte lidelser. Han folder det ud omkring ordet sårbarhed. Mange mennesker er sårbare, og det er svært i et samfund, som handler om at være stærk og kunne præstere.

Mange mennesker er sårbare, og det er svært i et samfund, som handler om at være stærk og kunne præstere.

Han hænger det at have sår og være bar op på en teologisk knagerække, hvor vi genkender sårbarheden i Jesus’ liv, også før korsets sår og nøgenhed. Og i Paulus’, som taler om at leve med en ’torn i kødet’, som vi ikke ved, hvad er, men som kan være en usynlig sygdom.

Konklusionen er, at Gud valgte at blive sårbar, da han blev menneske. Derfor kan vi også tillade os – ja vælge – at turde være sårbare mennesker. Det er først da, vi er hele mennesker, for vi har alle skrøbeligheder, hvis vi vil stå ved dem og ikke bruger et helt liv på at skjule dem. Og så skriver han om kunsten at finde ud af at bruge svagheden til en styrke. ”Sårbarhed er ikke svaghed, men en ny styrkes begyndelse. Det kræver styrke og mod at vise svaghed.”

Sårbarhed og håb

Per Arne kan samtidig noget med sproget… folder det ligesom ud, når han reflekterer over ord som at resignere. Han skriver: ”Jeg drømmer om et samfund og en kirke, hvor det er muligt at gøre comeback efter et nederlag og dermed give kvinder og mænd en oplevelse af re-signering i stedet for resignation.” (resignering betyder at blive signet, velsignet, igen – som Bibelens fortabte søn, der fik en ring på fingeren, da han vendte hjem til sin far og bare bad om at blive daglejer, red.).

Per Arne Dahl. Foto: Kristeligt Dagblads Forlag

Han taler om desperation og forklarer, at det betyder afhåbning, at miste håbet.

Er det noget, Per Arne Dahl gør, er det det modsatte, nemlig at give håb. Han har et helt afsnit, ”Et sårbart håb at læne sig op ad”.

”Vi skal ikke idyllisere eller dyrke sårbarheden. Sårbarheden rummer en smerte, som får os til at søge lindring, noget at håbe på og læne os op ad. Når vi er fortvivlede, råber vi efter hjælp. Normalt er der mennesker, der hører råbet og ser den, der ligger ned, og hjælper og støtter os, men sådan er det desværre ikke altid. Vi bliver skuffede, når vi ikke bliver set, ikke forstået og ikke mødt omkring det, der er vores dybeste behov. Men alligevel: det forunderlige, at lyset følger smerten, og at et sammenbrud kan være til berigelse, er et mysterium forankret i det lille ord: håb.”

Sårbarheden rummer en smerte, som får os til at søge lindring, noget at håbe på og læne os op ad.

På omslaget står: ”Det kan kræve mod at turde vise sin sårbare side i vor tid, som det ofte kræver ganske meget at leve i. Fællesskab, forbundethed og åbenhed er nøgler, for ofte er det i relationen til andre, til ægtefællen, forælderen, barnet, vennen – eller Gud – at håbets helbredende lys bryder frem.”

Apati, empati og sympati

Han leger med de tre ord, der alle ender på -pati; nemlig apatien, som betyder fravær af lidelse, empatien, der betyder at være på indersiden af andres lidelse og endelig sympatien, som betyder at være sammen om eller mod lidelsen. Også her har han hentet inspirationen fra Moltmann. Og det gode ved Per Arne Dahls bog er, at han flere gange kommer med en personlig beretning om den, han citerer. Han fortæller således om Moltmann, der som 16-årig blev tvunget ind i den nazistiske hær og mistede sit håb for menneskeheden – men fandt det igen som krigsfange i Skotland, hvor kristne skotter overrumplede ham med deres godhed og omsorg.

Sådan beretter han indlevende om bl.a. Grundtvig, Bach og Händel.

De mange one-liners

Bogens pointe er, at sårbarhed kan blive en styrke, når den bliver delt. Og der er mange one-liners i bogen, som jeg har lyst til at dele med jer:

”Vi er mere end vores livs nulpunkt”, Per Arne Dahl
”Den, der tør bede om hjælp, er aldrig hjælpeløs”. Per Tveit
”Den, der kaster masken, taber ikke ansigt, men viser sit sande jeg.” Per Arne Dahl
”De tre pinligste ord i det danske sprog er from, frelst og hellig” Parminder Singh i Kristeligt Dagblad
”Guds søn kom ikke for at fjerne vores lidelse, men for at lide med os.” Paul Claudel
”Kun en lidende gud kan hjælpe lidende mennesker”. Dietrich Bonhoeffer
”Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed.” Gud ifølge Paulus
”Han har mere sans for ærlighedstelogi end herlighedsteologi”. Dahl om Henri Nouwen
”Mens vores klode er truet af overopvarmning, er vores indre miljøer truet af kulde og frost.” Erik Dammann
”Der er pessimister nok i verden. Men jeg er optimist. Det er bedre at blive skuffet end at opgive håbet.” Jürgen Moltmann
Håb er et lille ord med stor kraft, på samme måde som sårbar er et lille ord med stor smerte” Per Arne Dahl
”Så bliver da disse tre: tro, håb og kærlighed… Hvis vi har svært ved at tro, kan vi håbe. Hvis vi kæmper med at håbe, kan vi lade os elske og vise godhed.” Tomas Sjödin

Piet Hein, Peter Bastian og flere

Han citerer også Piet Hein, Søren Kierkegaard, Peter Bastian og Tor Nørretranders, Karen Blixen, K.E. Løgstrup, Johannes Møllehave og fra en bog af Daniel Øhrstrøm. Så tænker jeg: Hvorfor er det, at Norden ikke er ét land? Vi har så meget kultur og forståelse til fælles.

Men nu kan vi i hvert fald læse Per Arne Dahls bog også på dansk, udgivet af Kristeligt Dagblads Forlag – og måske han faktisk får avisen tilsendt, når han flere gange refererer til artikler i den danske avis.

Læs også ’Fællesskab er det mest dyrebare, vi har!’ Det er et interview med Per Arne Dahl skrevet af Lars Midtgaard til baptist.dk nr. 4, 2019.

URL: https://baptist.dk/at-finde-styrke-i-svagheden/