Drive in-gudstjenester er det nye sort

Drive in-gudstjenester er det nye sort

Nogle holdt påskegudstjeneste i bilen på en p-plads, mens andre eksperimenterede med fællesskab på Zoom.

Lone Møller-Hansen,  

Flere steder i landet blev der påskemorgen holdt drive-in gudstjenester. Den største var i Aalborg, hvor flere fri- og folkekirker afholdt gudstjeneste på P3 ved Aalborg Lufthavn. Her var 650 pladser reserveret, og selvom der var trafikkaos på vej til gudstjeneste, var der god plads til alle bilerne. Her var Nørresundby-Vodskov baptistmenighed medarrangør.

I Hjørring var der ligeledes en drive-in gudstjeneste, som Projekt Kirke med Andreas Matthew havde taget initiativ til. Hjørring Baptistkirke var medarrangør og præsten Torben Andersen stod for nadveren. I hver enkelt bil skulle deltagerne selv medbringe brød og saft. Der blev ikke delt ud, heller ikke på scenen. ”Det virkede overraskende godt,” siger Torben Andersen. ”Det var rart at mødes.” Der kom ca. 100 biler og lyden fra gudstjenesten blev sendt på en FM-radiofrekvens.

Byder udenfor og indenfor

Aarhus Baptistmenighed var også medindbyder til en af landets største drive-in gudstjenester, som blev afholdt ved Arla Foods, som har en p-plads med plads til 1200 biler!
Der kom 530, og med gennemsnitlig tre i hver bil var det en anseelig ’menighed’, der var samlet dér. Lasse Åbom, præst i Aarhus Baptistkirke havde fået lov til at lyse velsignelsen.

Lasse har i øvrigt hen over påsken lavet en velbesøgt aftensamtale på Facebook om påskens bibeltekster. Han har fra i morgen torsdag tænkt sig at læse Kolossenserbrevet med dem, der vil være med. Det foregår på Lasses Facebook-profil ca. kl. 21.30.

I Nørresundby byder præsten Allan Ibsen velkommen på trappestenen og byder indenfor. Her får man indtrykket af en helstøbt gudstjeneste i fuldt format med præludium, blomster og solosang.

Zoom er også noget nyt

I Østhimmerland har de prøvet noget nyt. Ann Bidstrup Lebech og hendes familie tilbød at stå for musikken og det tekniske, så menighedens medlemmer påskemorgen var indbudt til gudstjeneste på det virtuelle mødested Zoom. Der deltog 57 PC’er med mellem en og tre deltagere siddende bag hver skærm i selve gudstjenesten, og siden er den set af minimum 109. Karmelkirkens medlemmer var også inviteret med. Du kan få lov til at se med her – indtil søndag den 19. april, hvor gudstjenesten slettes igen for at undgå Koda-afgifter.

På Zoom kan deltagerne se hinanden og også synge sammen, dog uden lyd. Lyden udgik fra kirken til deltagerne, der kunne synge sammen med arrangørerne, for pga. tidsforskydning ved brug af internettet, er det ikke muligt at lave fællessang. Men deltagerne sagde da hej til hinanden, inden de blev ’gjort stumme’.

”Vi har besluttet at gentage en lignende gudstjeneste den 26. april, og til den tid vil vi invitere hele byen med. Vi har en stor berøringsflade – blandt andet gennem spejderarbejdet – så der kan være mange, som har lyst til at være med,” fortæller Ann.

Ann og familien gjorde et stort forarbejde og stillede blandt andet kyndig hjælp til rådighed, hvis man ikke kunne finde ud af at komme ind på Zoom. ”Nogle vidste ikke, at deres stationære computer derhjemme ikke har et kamera. Men de kunne også være med, for det kræver jo ikke et kamera at se billede på egen skærm.”

Normalt er de 50-75 i kirke, så deltagertallet var ret højt ved dette forsøg. ”Og nogle af dem, der var med på skærmen, kommer meget sjældent i kirke ellers,” kunne Ann fortælle.

Kvalitet frem for alt

I Købnerkirken lavede de en online-gudstjeneste for første gang påskedag. ”Det var hårdt arbejde”, siger præsten Jan Kornholt. ”Det tog lang tid, men resultatet var meget dejligt og overvældende positivt. Jeg har holdt mig tilbage for at streame eller sende video-gudstjenester, fordi ingen i menigheden har haft den fornødne tekniske viden, og jeg ville kun, hvis vi kunne gøre det med en ordentlig kvalitet.”

Hans bøn blev opfyldt, da Bent Hansen fra Holbæk, der er uddannet fotograf, tilbød at sørge for det tekniske, og det fungerede perfekt.

Gudstjenesten, som kan ses på kirkens hjemmeside, var komprimeret, men indeholdt alle gudstjenestens elementer og varede en halv time.
”Det skal være godt hele vejen igennem, ellers fastholder vi ikke folk. Man kan ikke træde vande, som man kan, når man er i rum sammen. Skærmen er imellem os.”

Jan kan ikke sige, om det gentages. ”Hvis vi igen kan få den nødvendige kvalitet, så ja. Men jeg vil foretrække at optage noget og sende det. Jeg synes ikke, at vi alt for tydeligt skal mindes om det, vi mangler. Derfor skal der ikke være billeder af tomme stole. Det skal mest muligt være en ny oplevelse af kirke og gudstjeneste.”

Find en liste over on-line-gudstjenester mm. på BaptistKirkens hjemmeside her.

URL: https://baptist.dk/drive-in-gudstjenester-er-det-nye-sort/