Lønnede og ulønnede tilbud

Lønnede og ulønnede tilbud

BaptistKirken gør en forskel. Det var den følelse, man tog fra Landskonference 2, 2019 med. Der er gode tilbud til menighederne, som skal hjælpe dem til at være i mission. Og så er der mange i tjeneste for fællesskabet. Nogle lønnede og andre ulønnede.

Lone Møller-Hansen,  

Jan Kornholt og Lars Midtgaard er to af de præster, der tjener BaptistKirken på hvert deres område. Jan som ny konsulent for menighedsudvikling. Lars som formand for et team, der arbejder med menighedsplantning. Begge indledte deres oplæg i Vejle med at sige, at de ikke havde troet, at de skulle stå på den scene, men at Gud har kaldet dem begge til den tjeneste, de står i – og har helet tidligere sår, som de har fået i fællesskabet. En tredje, Finn Günther fra Holbæk, har været meget skuffet over, at BaptistKirken ikke var der med hjælp, da deres præst, Finn Basnov var død. Men også han bekendtgjorde, at han har genfundet troen på BaptistKirken.

Det var livgivende at høre.

Menighedsudvikling

Vi fik en præsentation af tre af de områder, hvor BaptistKirken tilbyder hjælp til menigheder. Jan Kornholt tilbyder menighedsudvikling. Han satte et smukt billede på det at være menighed; En mælkebøtte: ”Den har dybe rødder, er livskraftig og vokser de mest utrolige steder.”

Han tilbyder hjælp til at menighederne, menighedsråd og ledere kan drøfte, hvordan de kommer videre.
”Nogle taler om, at vi har en præstekrise. Det vil jeg godt tilbagevise. Vores krise er, at vores menigheder ikke ved, hvordan de skal foretage eller fastholde ansættelser. Det er muligt med de økonomiske ressourcer, vi har, at få den ansættelse, vi har brug for. Lyngby fik 14 ansøgninger til en halvtids-stilling,” sagde Jan og fortsatte:

”Jeg vil opmuntre menighederne til at se det positive. Vores erfaringer hænger tit fast i det negative. Vi skal have mere urealistiske planer. Vi skal tro på, at den lokale menighed er byggestenen i Guds rige og så skal vi have fokus på Jesus – den uudryddelige kærlighed.” Og så så vi igen mælkebøtten, som er lige så uudryddelig.

Jan har en toårig ansættelse en dag om ugen og han kontakter alle menigheder efter nytår. Hvor hans kompetencer ikke slår til, vil han henvise til andre ressourcer.

Jan Kornholt brugte en mælkebøtte som billede på menigheden.

Opgradering af Mission i Danmark

Jans tilbud koordineres med Innovativ Kirke, hvor Charlotte Willer og Mette Holmgaard stadig tager rundt til menigheder og tilbyder en proces, hvor menigheden finder deres kald og ressourcer. Lige nu er Charlotte gået i gang i Midtsjællands menighed, og Mette er i gang i Sindal og Vrå. Fremover, når Jan, Charlotte og Mette indgår nye aftaler, vil det koste 500 kr. pr. besøg. Generalsekretær Torben Andersen er gratis at få på besøg, men han har begrænset tid. De fire, Jan, Charlotte, Mette og Torben udgør fremover Mission i Danmark-teamet.

Formand Per Beck kommenterede dette med: ”Kære menigheder. Vi opgraderer Mission i Danmark med de penge, vi har arvet. Men økonomien er ikke fulgt med”, med henvisning til, at de fleste menigheder ikke er meget for at betale for andre menigheders mission.

Kulturen skal ændres

Lars Midtgaard kunne fortælle om det team, der skal arbejde med menighedsplantning. Teamet består desuden af Anders Hyldgård fra Pandrup og Scot Tuminello fra Kristuskirken/Regen, som selv er amerikansk missionær i Danmark. De skal komme med et forslag til en strategi til ledelsen. Første udfordring er kulturen i BaptistKirken.

”Vi har ingen kultur, der understøtter menighedsplantning. Vores ressourcer allokeres til eksisterende menigheder. Det er en uholdbar situation. Min fordom er, at hvis vi trykker alle præsterne på maven, så vil mange svare: ’Det er en god idé, men det skal ikke være i min by og ikke med mine medarbejdere.’ Den kultur skal udfordres.”

Anden udfordring er strategien.

Hvor skal vi plante menigheder? Skal vi sende teams ind i eksisterende menigheder og starte forfra indefra? Hvor meget må det koste? Hvis vi skal have flere nye menigheder i det baptistiske landskab, skal pengetanken ikke kun åbnes på klem,” sagde Lars Midtgaard.

Et forslag er, lige som Missionsforbundet, at tilbyde en menighedsplantningspakke, som går ud på at støtte nye fællesskaber både med coaching og økonomi.

Teologisk uddannelse

Torben Andersen er blevet formand for SCMT (Studiecenter for Menighedsbaseret Teologi), og han fortalte, at man stadig mangler det fjerde kirkesamfund, som vil være med. Han er dog stadig stolt af, at vi som kirkesamfund er fødselshjælper til dette netværk for studerende og teologilærere fra frikirkerne.
Endelig fortalte Lasse Åbom, præst i Aarhus Baptistmenighed, om tilbuddet om grundkursus i teologi, BASIS, hvor andet hold starter efter nytår. Her er plads til ca. 20 deltagere.

Uden børnearbejde dør menigheden

Lise Willer fra Kvindenetværket fortalte, hvad de i første omgang vil bruge den store arv til, som de har arvet efter Holger og Grethe Bogh i Svendborg.

De vil investere 100.000 kr. til kvindearbejdet i menigheder eller distrikter. Ansøgningsfrist er 15. marts 2020. Det kan handle om at få yngre med, noget tværkulturelt, bøn for alle generationer, tilbud til storbykvinder eller kvinder i nærmiljøet. Nyt arbejde eller revitalisering.

Afrikanske gæster

Der var to prominente gæster fra Burundi: formanden for Baptistkirken i Burundi Jean Jacques Masabo og formanden for Dutabarane, Vicomte Nkunda. Begge er i Danmark i forbindelse med kurser. I Burundi har de forstået det med menighedsplantning. Her er der nu 140 kirker og 115 datter-kirker. 55.000 medlemmer og 65.000 børn. Hele landet er dækket af baptistkirker nu. De fokuserer på børnene, og siger: ”En menighed uden et børnearbejde er en døende menighed.”

URL: https://baptist.dk/loennede-og-uloennede-tilbud/