Familier for livet

Familier for livet

I Burundi bliver familier forvandlet, når en formørket voldskultur mod kvinder oplyses af kvinderespekt og afløses af ligeværd og kærligt venskab mellem kønnene. "Gør din kone til din bedste ven", er en af værdierne i de familieprojekter, der igennem undervisning, rådgivning og besøg fra kirkerne genopretter en kærlig relation mellem mand og kvinde.

Jonas Norgaard Mortensen,  

I mange kulturer er vold mod kvinder stadig et stort problem. Det kan være fysisk vold i hjemmet, men det kan også være psykisk vold, en sproglig ringeagt for det kvindelige eller marginalisering af kvinder i kirkeliv, kulturliv og samfundsliv. I BaptistKirken arbejder vi på at ændre det!

Vi redder hinanden

I Burundi har BaptistKirken og vores partnerorganisation Dutabarane et stort familieprojekt, ‘Families for Life’, som bekæmper GBV (Gender Based Violence)[1] og opbygger gode relationer og værdighed i familielivet for tusindvis af familier.

“Dutabarane betyder ‘vi redder hinanden’, og i alle de familier, som er involveret i familieprojektet, fortæller de, hvordan de er blevet reddet ved at gå fra en voldskultur til en kærlig familiekultur. Familien bliver genoprettet som et kærligt fundament for de voksnes og børnenes liv”, fortæller Claudine, projektleder i Dutabarane.

‘Families for Life’ åbner mændenes øjne for voldens ødelæggende natur. Mændene forstår, erkender og søger tilgivelse for deres voldelige adfærd og manglende respekt for kvinder. De begynder at opbygge en bedre relation, hvor kvinderne ikke bare er mindreværdige tjenere for mændene, men de bliver venner i et fælles bedre liv.

’My dear’

I Rumonge i det sydlige Burundi besøgte vi en af de mange landsbyer, hvor BaptistKirken og Dutabarane bekæmper kvindevold og arbejder for bedre familieliv. Og vi mødte fire par, som fortalte vidnesbyrd.

Den ene hustru fortalte, hvordan hjælpen ændrede hendes mands syn på kvinder, så han stoppede med vold og tvungen sex og begyndte at behandle hende med respekt, som ligeværdig, og fx delte de økonomiske forhold med hende.

‘Families for Life’ lærer mændene, at de skal gøre deres koner til deres bedste ven; i samtaler, i økonomi, i sengen og i forhold til børnene. Målet er, at de går fra et instrumentelt forhold, hvor konen er til for manden, til et ligeværdigt forhold.

”Min mand gav mig en mobiltelefon og begyndte at ringe hjem og sige ’My dear’[2] til mig,” sagde kvinden med glædestårer i øjnene. Hun fortalte også, hvordan hun nu kunne glæde sig til, at han kom hjem og glæde sig til at sove sammen.

Kvinder er verdensmål

Ifølge FN er vold mod kvinder udbredt: 35% af alle kvinder i verden oplever fysisk og/eller seksuel partnervold eller seksuel vold af en ikke-partner i deres liv.

FN har derfor gjort ’ligestilling mellem kønnene og en styrkelse af alle kvinder og piger’ til et af de såkaldte 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling af jorden.

Kirken som kvindeundertrykker?

De fleste kristne vil i dag tage stærkt afstand fra kvindeundertrykkelse, men kirken har ulykkeligvis historisk set spillet en medvirkende rolle til at forkynde og udbrede et nedværdigende syn på kvinder.
“I Afrika er en traditionel stammekultur, med manden som den dominerende, mange steder blevet blandet med en kristendom, hvor missionærer også udbredte en kristendom med et forvrænget syn på kvinder, seksualitet og ægteskab”, fortæller Vicomte, leder af Dutabarane.

Kirken har derfor ifølge Vicomte et ansvar for og en forpligtelse til at forkynde det frisættende budskab om, at alle mennesker er skabt af Gud og i Guds billede, i frihed og værdighed, og skabt til at leve i ligeværdige og kærlige relationer i ægteskabet.

Det er en stor opgave og kulturkamp: “Men vi kan jo alle starte med at gøre vores ægtefælle til vores bedste ven”, lyder det opfordrende fra projektleder Claudine.


[1]    ‘Familie for livet’ bekæmper vold baseret på køn

[2]    ‘My dear’: Min kære

URL: https://baptist.dk/familier-for-livet/