Religionsfriheden bliver mere og mere udfordret

Religionsfriheden bliver mere og mere udfordret

Baptister blev forfulgt for 500 år siden. Mange steder i verden er religionsfriheden fortsat udfordret. Det fortæller generalsekretær for BWA, Baptist World Alliance, Elijah Brown. Han har indgående viden om truslerne mod religionsfrihed fra sit arbejde som vicepræsident for ’21. Century Wilberforce Initiative’, en kristen menneskerettighedsorganisation.

Elijah M. Brown,  

Elijah Brown

Her er nogle aktuelle eksempler på, hvor religionsfriheden er truet i dag:

I Asien og Stillehavsområdet, Mellemøsten, Europa, Afrika, Syd- og Nordamerika – alle steder oplever vi restriktioner i forhold til den religiøse frihed. Mennesker fra alle trosretninger fortæller, at de – når de ønsker at udtrykke deres religiøse overbevisning – møder modgang fra regeringer, uanset om de er domineret af kristne, hinduer, muslimer eller sekulære ideologier.

Det vil ikke være rigtigt at sige, at det er enkelte nationer, religioner eller styreformer, der lægger bånd på den religiøse frihed. Ovenikøbet bruger enkeltpersoner som bekendt også deres religionsfrihed og religion til at skade andre.

Tre tendenser

Globalt er der tre tendenser, som påvirker den religiøse frihed negativt. Den første er den vedvarende krise i Mellemøsten, særligt i Syrien og Irak. Som konsekvens af krisen flygter mennesker til Europa, og det øger presset på religionsfriheden. Pew Research har noteret, at flere regeringer i Europa aktivt har brugt chikane og magt til at undertrykke religiøse ytringer. Helt præcist er stigningen på 60% – fra 17 lande til 27 lande.

En anden tendens er, at autoritære regeringer forsøger at kontrollere alle aspekter af samfundet. Det sker især i Kina, Eritrea og Rusland. Det er samtidig bekymrende, at de sekulære ideologier i Europa bliver stadig mere restriktive og regulerende i forhold til individets mulighed for at udleve sin tro. Det sker ikke kun i Danmark.

En tredje tendens handler om de multinationale aktiviteter. Det inkluderer også terrorisme, den økonomiske udvikling, våben og udbredelsen af ideer og ideologier.

Realiteten for baptisterne

Mange steder i verden står baptisterne overfor væsentlige udfordringer. 78% af alle baptister, 74% af alle baptistkirker og 40% af alle BWA’s medlemsorganisationer lever lige nu i et land, hvor religiøs forfølgelse er udbredt eller meget udbredt. Ca. 35 millioner BWA-baptister og 125.000 kirker lever under de vilkår. Her er et par eksempler:

Når syv ud af ti baptistpræster står overfor høj eller meget høj risiko for forfølgelse, skal baptister være meget mere bevidste om den tilspidsede situation og vise meget større engagement.

Syv ud af ti baptistpræster står overfor høj eller meget høj risiko for forfølgelse.

Hvad kan vi gøre i dag?

For det første må vi i år – 70 året for FN’s menneskerettighedserklæring – insistere på, at religionsfrihed er lige så vigtig som alle andre menneskerettigheder.

For det andet må vi fremme forskning, som påviser sammenhængen mellem religionsfrihed og et blomstrende samfund. Brian Grimm er pionér i en sådan forskning. Den indikerer, at et samfund med en vid udstrækning af religionsfrihed også har en stærk økonomi og større frihed i øvrigt.

For det tredje må vi fortsat engagere os i det offentlige liv med en modig og ydmyg tro. Vi må demonstrere, at vores tro motiverer os og forpligtiger os overfor samfundets trivsel. Vi må oplære den næste generation af baptister i vores værdier, også angående religionsfrihed. Og det er vigtigt at understrege, at baptisterne historisk set på unik måde har lagt vægt på religionsfriheden.

‘Rød onsdag’ den 21. november

Sæt rødt lys på kirken den 21. november i solidaritet med de forfulgte.

Desuden må vi dagligt bede for dem, der bliver forfulgt. Støt BWA generøst, fordi vi netop arbejder for at styrke religionsfrihed, hjælper dem, der møder udfordringer og bruger vores ytringsfrihed til at tale for dem, der oplever specifikke restriktioner.

Samtidig vil BWA i de kommende måneder fremhæve særlige muligheder for at stå sammen, bland andet ved eventet ‘Red Wednesday’ (Rød onsdag) den 21. november. Kirker er opfordret til at sætte rødt lys op på deres bygninger den dag for at øge opmærksomheden og stå sammen i solidaritet med dem, der lider.

URL: https://baptist.dk/religionsfriheden-bliver-mere-og-mere-udfordret/