Lone Møller-Hansen og John Nielsen,
Nogle kommer til sommerstævne for at hygge sig med gamle og nye venner. Andre kommer for at være med i et stort, lovprisende fællesskab, som giver mere sus end derhjemme i menigheden.
Andre igen kommer for at høre undervisere og talere, som de ikke har hørt før – og andre igen vil gerne nikke genkendende til dem, de har hørt tidligere og glæder sig til at genhøre.
På stævnet vil vi blive udfordret til at se fremad.
I år er programmet mere dansk end de tidligere år. Det betyder ikke, at der ikke er udenlandske talere, men færre af dem. Temaet er ”Reformation, rødder og retning”, hvor vi udforsker både vores reformatoriske men også vores jødiske rødder og lader dem sætte retning i livet. Baggrunden for temaet skal ses i, at 2017 er reformationsjubilæumsår, idet det er 500 år siden Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg. Selvom vi ikke er lutheranere, er reformationen dog en del af vores arv. På stævnet vil vi blive udfordret til at se fremad med spørgsmålene: Hvilke reformer har kirken brug for i vor tid? Hvad betyder rødderne for os i dag, og i hvilken retning skal vi bevæge os i morgen?
Formiddagene på sommerstævnet bliver i år struktureret på en ny måde. Der bliver to gange undervisning á knap en time, med to forskellige undervisere de fleste dage. Den første bliver en person, vi har hentet ind udefra, den anden er for det meste ”en af vores egne”.
Tre formiddage, fra onsdag til fredag, er dagens første underviser Teun van der Leer – så dermed bliver han årets hoved-underviser på sommerstævnet. Han er 57 år, rektor på det hollandske Baptist-seminarium i Amsterdam. Han er også formand for udvalget for teologi og undervisning under EBF, det europæiske baptist-fællesskab. Han underviser i historie, teologi, ekklesiologi (kirkelære) og liturgi. Han er gift med Ria, der også kommer med til Danmark.
Overskriften for hans undervisning er ”Levende vand fra gamle kilder, reformation og fornyelse”.
De emner, han skal tale over er onsdag ”Kaldet til at være Gud-centreret”, torsdag: ”Kaldet til at være bibel-centreret” og endelig fredag ”Kaldet til at være kirke-centreret”.
Mandag er der lagt vægt på vores jødiske rødder. Det ved baptistpræsten Allan Ibsen fra Tølløse en masse om, og han vil føre os ind i det jødiske bibelske univers. Ligeledes vil vi samme formiddag møde Alysha, der er messiansk jøde og er tilknyttet Vestermarkskirken, Missionsforbundet i Grindsted. Alysha vil dele sit vidnesbyrd om rejsen fra jødedom til kristendom. Men hun vil også udfordre os på sider af jødedommen, som vi som kristne måske lægger for lidt vægt på.
Reformationen gav kirken en række latinske slagord, som alle begynder med ordet sola, der betyder alene eller kun. Disse proklamatoriske ord vil der være fokus på ugen igennem. Mandag vil det være ”Skriften alene”. Tirsdag er det ”Nåden alene”. Onsdag underviser Annette Grarup fra Nørresundby-Vodskov Baptistkirke omkring ”Troen alene”. Torsdag taler Thomas Baldur fra Vadum Kirkecenter om ”Kristus alene” og endelig underviser Ruben Andersen-Hoel fra Vanløse Frikirke fredag om ”Gud alene æren”.
Tirsdag kommer den anden hovedtaler på stævnet, den svenske præst og forfatter Tomas Sjödin. Han har skrevet to bøger, som er blevet bestsellerter i Danmark; ”Det sker, når du hviler” og ”Der er så meget, vi ikke er nødt til”. Det siger sig selv, at hans budskab er en befrielse for det fortravlede menneske.
Han opfordrer bl.a. til, at man tager et sabbatsdøgn fra mobiltelefonen og computeren hver uge. For at være nærværende med de mennesker, man er sammen med. Hans tænkning er rodfæstet i skabelsens syvende dag, hviledagen.
Hvilen er af essentiel betydning.
Han siger bl.a., at hvilen er af essentiel betydning for alle menneskers livskvalitet. Hvis man ikke under sig selv at hvile og puste ud, er man ikke i stand til at producere det overskud, der skal til for at være til stede i kærligt nærvær i det fællesskab, hvori man er sat. Han taler med indføling og en kærlighed, der bl.a. bunder i hans eget brudthed. Han og hans kone har mistet deres to sønner, der begge var født med samme hjernesygdom.
Et af hans mottoer er: ”Man behøver ikke slå til. Det er nok, at man er til. Alt ud over det er bonus”.
Han udgiver endnu en bog i foråret.
Præsten Kathrine Lilleør er inviteret til stævnet af BaptistKirkens Kvindenetværk, og hende kan alle få glæde af at lytte til tirsdag eftermiddag. Hun har givet sit foredrag overskriften: ”Mænd og kvinder, sønner og døtre. Et collageforedrag om selvforståelse, tilgivelse og kærlighed.”
Der vil også være to spændingsfelter, som i år bliver flyttet ned i hallen. Det ene vil handle om vores forhold til folket Israel, og det andet om, hvor meget vi skal være enige om som kristne, for at kunne kalde os ét. Hertil er inviteret en katolik, en folkekirke- og en frikirkeperson til at tegne spændingsfeltet.
Udover ovennævnte byder stævnet på en lang række af tilbud til alle generationer og en vifte af seminarer og inspirerende aftenmøder. Der satses naturligvis også på den musikalske oplevelse. Ved redaktionens deadline arbejdes der med en koncert. Lovsangen i hallen ledes af Bethaniakirkens lovsangsteam fra Aalborg, og onsdag aften, som vil være fælles med Platform-sporet vil det musiske være ”Stille stunder”, som mange vil kende fra Youtube.
Stævnet holdes 16. til 22. juli, så sørg for at holde ferie i uge 29!
Lone Møller-Hansen er generalsekretær i Baptistkirken og John Nielsen er missionsforstander i Missionsforbundet.
I baptist.dk nr. 2/2017 kan læses en kortere version af denne artikel.
URL: https://baptist.dk/sommerstaevne-2017/