Lone Møller-Hansen,
Lyt til artiklen:
Åbn lyd i nyt vindueCitykirken i Aarhus:
- et selvstændigt trossamfund
- 530 medlemmer + børn og unge
- fem præster
- 3-400 til gudstjeneste
Jürgen Galonska er ledende præst i en af Danmarks største frikirker, Citykirken i Aarhus. Selv beskriver han en sund kirke således: ”Den er som en menneskekrop. Kroppe ser meget forskellige ud, men spiser du ordentligt, sover godt, får motion, så kan din krop udfylde sit formål. Det samme med kirken. Så kan kirken følge sit kald på alle områder. ”
Siden fusionen mellem to apostolske og en pinsekirke i 2010 har de samme tre præster været ansat, og to er kommet til siden. ”Vi supplerer hinanden godt”, siger Jürgen og fortæller: ”Vores mission knytter sig til Fadervor: ’Må dit rige bryde igennem. Må din vilje ske på jorden, som den sker i himlen’. Vi havde også en målsætning, men det stressede os. I stedet fandt vi hen ad vejen 12 værdier. De beskriver, hvordan vi er og gerne vil være. Ligesom i en familie forandrer vi os, når der kommer nye medlemmer.”
Kirken startede med 300 medlemmer. Nu går der i nogle uger op til 1000 mennesker igennem kirken.
Citykirkens værdier:Vi ønsker at være
- for Jesus fordi vi tror på ham!
- for respekt fordi alle fortjener det!
- for potentiale fordi du kan!
- for forskellighed fordi vi ikke er ens!
- for hverdagen fordi livet har flest af dem!
- for generøsitet fordi vi ligner Gud mest, når vi giver!
- for kvalitet fordi vi er skabt til det!
- for enhed fordi der kun er én kirke!
- for verden fordi vi elsker verden!
- for fremtiden fordi den er lys!
- for livet fordi vi tror på et liv før døden!
- for autenticitet fordi sandheden sætter fri!
De huser Østjyllands største gospelkor, Go-More, med 250 medlemmer – ét af dem genkendte Jürgen på en Go-More tur til København. ”Hun startede med ’Hej præst…’ og talte hele vejen til København om sin kirke og sit gospelkor. Hun er ikke medlem. Jeg havde ikke mødt hende før. Men Citykirken var hendes kirke.
Sundhed er mere end kultur. Du skal føle dig hjemme. Vi ønsker at gennemsyre vores by med kristne. Vi opfordrer alle til at leve deres liv med Gud i hverdagen. Sygeplejersken, chefen og dagplejeren er lige så meget i tjeneste som dem, der synger lovsang fra scenen. Vi vil væk fra scene-halløjsaen.” De har adskilt dåb og medlemskab, så man bliver optaget på bekendelse af tro på Jesus, men prædiker og praktiserer kun troendes dåb.
Hvert år har de et tema. I 2024 er det ”Tættere på hinanden, Gud og verden”. ”Vi har helt klart potentiale for udvikling omkring medvandring og discipelskab. Alle gudstjenester og alt, vi har gang i, skal gennemsyres af temaet. Kirkens grupper, der mødes en gang om ugen eller hver 14. dag, får fx tilsendt refleksioner.
Vi vil gerne undgå, at folk bliver overfyldt med kirkelige aktiviteter. Der skal være tid til andet end kirke.
Derfor respekterer vi et nej. Folk skal ikke blive stressede af kirke.” Det har de erfaringer med. Derfor holder de fx kun så meget børnekirke, som de har medarbejdere til. ”Nu har vi flere sunde og rimeligt tilfredse medarbejdere”, konstaterer præsten.
Menighedens udvikling, den åndelige og daglige ledelse styres af præster og lederteam, i alt ni personer. Fire gange om året er der generalforsamling. Kirken har en udfordring, som gælder mange storbyer. Mange studerende bliver en del af kirken, men når de skal etablere sig, flytter de, fordi de ikke har råd til at bo i Aarhus.
Jürgen slutter: ”Vi velsigner kirkerne i Aarhus og omegn med gode medarbejdere. Vi siger til dem: ’Find et godt fællesskab og sørg for at jeres børn får en god kirke dér’.” Citykirken prøver at være en alle-generationskirke med alle racer og køn. ”Det er Jesus, der binder os sammen.”
Læs også ‘Bøn, bøn, bøn og lovsang’.
URL: https://baptist.dk/en-sund-kirke-er-som-en-menneskekrop/