Gud har på forunderlig vis lagt kærlighed til BaptistKirken i mit hjerte

Gud har på forunderlig vis lagt kærlighed til BaptistKirken i mit hjerte

Portræt af Bodil Højbak Møller, nyansat generalsekretær i BaptistKirken.

Mads Leth,  

Lyt til artiklen:

Åbn lyd i nyt vindue

Bodil Højbak Møller er opvokset nær Thisted. Hun er fjerdegenerationsbaptist, og gennem hele livet har kirken været omdrejningspunkt. ”Alle betydningsfulde voksne i min barndom var involverede i kirken, og den levende, personlige tro fyldte meget for dem”, forklarer Bodil. ”Der var søndagsskole i mit barndomshjem, og jeg var med i alt i kirken: klub, spejder, kor osv.”

Den levende, personlige tro fyldte meget.

Bodil blev engageret i BBU (Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund) og var med på det første hold i ungdomslederuddannelsen Jeremias. I 1996 flyttede hun efter endt uddannelse og mellemstationer i USA og London til København, hvor hun fik job inden for salg og marketing.

Mødeleder, menighedsråd, marketingschef

Kærligheden til BaptistKirken flyttede med. Bodil blev aktiv i Citykirken og i Kristuskirken og var formand for BBU omkring årtusindskiftet – en spændende, men svær brydningstid for både BaptistKirken og BBU. Efter nogle år stoppede Bodil som BBU-formand for at arbejde med kirke lokalt, og hun påtog sig opgaver som møde- og lovsangsleder og i menighedsrådet i Kristuskirken. Sideløbende blev intensiteten øget i erhvervskarrieren, og i 2008 blev hun forfremmet til marketingschef hos en leverandør til byggebranchen. ”I 2008 var man ikke vant til kvindelige chefer i branchen”, forklarer Bodil. ”En af mine mandlige kollegaer, sagde: ’Tillykke med udnævnelsen. Du skal kunne alt dobbelt så godt som en mand, fordi du er kvinde’.”

Se og lyt til Bodil Højbak Møller

baptist.dk’s videoredaktion har lavet et videoportræt, hvor Bodil fortæller om sig selv, sin baggrund og sine visioner.

Se videoen på BaptistKirkens Youtube-kanal

”Not one of my finest moments”

Knap et år senere mistede Bodil sin far på kun 57 år. Dødsfaldet ramte familien hårdt. Oveni sorgen og chokket over tabet, blev et gammelt traume reaktiveret. ”Min far var faktisk min adoptivfar, for min biologiske far omkom ved en drukneulykke tilbage i 1976.”

Bodils forsvarsmekanisme var at begrave sig i arbejde.

 

Bodils forsvarsmekanisme var at begrave sig i arbejde. ”Jeg arbejdede som en gal, men var sønderknust indeni”, erklærer Bodil ærligt. Det hårde arbejde sideløbende med en lederuddannelse samt engagement i menighedsrådet i Regen, som hun i mellemtiden var skiftet til, holdt tabet på afstand.

Nedtur og nåde

Senere blev Bodil udnævnt til kommerciel direktør med endnu større overordnet ansvar samtidig med, at hun var menighedsrådsformand. Det gik fint i et par år, men i 2015 væltede korthuset, og Bodil gik ned med stress. Helt ned faktisk! Set i bakspejlet begyndte derouten allerede i 2009.

Foto af Kurt Bøgsted

Stresskollapset udløste også et identitetskollaps. Meget identitet var bundet op på ’at gøre’, og nu kunne Bodil kun ’være’. Troen og kærligheden fra Gud var et anker, og det gav anledning til en ny start. Bodil sagde direktørjobbet op og begyndte at læse teologi. Direktørløn blev til SU, kontrakter til oldgræsk og latin, og kollegaer i byggebranchen til medstuderende, der var 20 år yngre end Bodil selv. ”Det var svært, men teologistudiet med mulighed for at blive præst og sjælesørger var det rigtige for mig”, siger Bodil. ”Troen på Gud var min helt store støtte gennem den svære tid, og jeg ville gerne kunne dedikere al min tid og energi til at give det videre. Jeg oplever det som enormt nådigt, at jeg fik lov til at tilvælge teologien og opleve et kald fra Gud”, fortsætter Bodil.

Hun kom i en slags ’mesterlære’ hos Ole Lundegaard.

Præstegerningen

Kaldet blev genkendt af andre, og i 2018 begyndte Bodil som assisterende præst i Korskirken i Herlev. Hun kom i en slags ’mesterlære’ hos Ole Lundegaard. Bodil besluttede at afslutte studierne med en bacheloreksamen, og siden har hun virket som præst på fuld tid i Korskirken, så hun nu kan skrive seks års præstegerning på sit mangefarvede, men beundringsværdige CV. ”Det er fantastisk at være præst”, siger Bodil. ”Man får lov at forkynde verdens bedste budskab og se, at det gør en forskel i folks liv. Det fascinerer mig at se folk udfolde sig. Det kunne jeg også som leder i erhvervslivet, men at følge menneskers trosvandring og være med i store øjeblikke af glæde og sorg er noget ganske særligt.” Sideløbende har Bodil været en del af BaptistKirkens ledelse siden 2021.

Præsternes præst

”Hvorfor skal jobbet som præst nu skiftes ud?”
 ”Udover stor kærlighed til kirken handler det også om en passion for organisationsledelse”, understreger Bodil. ”Jeg tror, min erfaring som leder kan blive et aktiv.” En væsentlig del af rollen som generalsekretær bliver at favne den teologiske og spirituelle bredde i BaptistKirken. ”Ligesom vi i Danmark taler forskellige dialekter, som udspringer af samme modersmål, ser jeg en stor værdi i, at der er plads til dialekter i kirkens sprog. Det spirituelle udtryk er forskelligt, og sådan må det være. Det er ikke det samme som at sige, at alt teologisk er lige godt. Noget er baptistisk teologi, og noget er ikke.”

Jeg ser en stor værdi i, at der er plads til dialekter i kirkens sprog.

Adspurgt om formuleringen ’præsternes præst’ svarer Bodil: ”Jeg bliver muligvis deres sjælesørger, næppe deres teologiske ’go to-ekspert’ og slet ikke deres chef, men deres sparringspartner.”

Gud har på forunderlig vis lagt kærlighed til BaptistKirken i mit hjerte

Om BaptistKirkens fremtid siger Bodil: ”Vi kan ikke være tilfredse med status quo. Noget skal ske. BaptistKirkens fornemmeste opgave er at samle kræfter, der kan understøtte missionsarbejde lokalt. Jeg er ydmyg omkring opgaven og ser absolut ingen nem løsning, men jeg glæder mig, for Gud har på forunderlig vis lagt kærlighed til BaptistKirken i mit hjerte.”

URL: https://baptist.dk/gud-har-paa-forunderlig-vis-lagt-kaerlighed-til-baptistkirken-i-mit-hjerte/