Henrik Andersen,
Lyt til artiklen her:
Åbn lyd i nyt vindueDen 17. maj 1928 etablerede danske baptister en missionsstation i Musema i den daværende belgiske mandatstat Urundi. Missionærerne Johanne og Niels P. Andersen gik forrest gennem urskoven fra Congo til en nedlagt missionsstation – ”koncessionen”: Et område den belgiske regering havde udpeget som vores missionsområde. Den 19. juni gik missionærerne i gang med at bygge det første hus.
N.P. Andersen fortæller om det land, vi i dag kender som Burundi:
”Der er altid høje Bjergtoppe, som drager Øjet. Ofte gaar vejen langs saa bratte Skrænter og dybe dale, saa mange kalder det svimlende. Om Morgenen ligger Taagen dybt nede. Og paa Regnvejrsdage er det som om Skyerne lige netop fejer hen over Hovederne paa os for saa at tørne mod Bjergskrænterne.”
I efteråret 2022 ringer Morten Kjær Kofoed, Sekretær for International Mission i BaptistKirken, rundt til en flok særligt udvalgte. For Morten har fået en idé: Når BaptistKirken i 2028 har haft udsendte i Rwanda og Burundi i 100 år, skal det fejres. Selv om der er god tid til 2028, kender Morten sine søstre og brødre i BaptistKirken godt nok til at vide, at man skal begynde i god tid.
Mortens ”hemmelige udvalg” mødes første gang i november 2022. Man enes om at få arbejdet ud i lyset og Morten får skrevet et kommissorium, som BaptistKirkens ledelse godkender. Nu er det officielt, arbejdet er i gang.
Mere end 12 møder på TEAMS og et par fysiske møder er det blevet til. Efterhånden er udvalget faldet ind i vores faste roller: Lise og Jep Emming er begge ud af missionærfamilier. De er vokset op derude og kender både landene og menneskerne. Bent Hylleberg er den ordentlige historiker, der er garant for, at dokumentationen er på plads, Anne-Marie Winther rejste ud som stor pige sammen med sine forældre og har bevaret kærligheden til Afrika, Morten har tjek på alle de officielle relationer og en hel del uofficielle og Henrik Andersen forsøger at holde mødedisciplin. Det er svært, for historierne er mange og de vil gerne fortælles. Når der kræves mere viden og ekspertise ringer udvalget til Jørgen Krabbe-Sørensen – mangeårig udsendt og senere international sekretær i BaptistKirken.
Mellem udvalgsmøderne får de fleste ”lektier for”. Det gælder om at få dokumenteret historien eller rettere: Skabe overblik over den dokumentation, der allerede findes i BaptistKirkens arkiv i Tølløse, på Rigsarkivet i Viborg eller i private hjem rundt omkring.
Udvalget forsøger også at indsamle lyd! Det er allerede blevet til en god håndfuld interviews med tidligere udsendte om deres oplevelser, kald og tjeneste. Men også om hverdagens udfordringer og om det at være på arbejde mange tusinde kilometer fra arbejdsgiveren – når det tog seks uger at få et brev frem og et svar tilbage.
En lørdag i april satte udvalget hinanden stævne i BaptistKirkens arkiv i kælderen under det gamle seminarium i Tølløse. Nu skulle der graves efter gamle billeder og lydoptagelser. Hvem skulle tro, at der var guld gemt i en kælder i Tølløse? Men udvalget fandt det: Lysbilleder fra dengang lysbilleder var sort-hvide på store glasplader. Og mere guld: Prøv at lytte til denne optagelse med sygeplejersken Ruth Melkjær fra 1940:
Åbn lyd i nyt vindueI 2028 udkommer der (forhåbentlig) en historiebog om ”100 år i Rwanda og Burundi”. Udvalget arbejder med en masse gode ideer: Fra rejseudstillinger med lyd og billeder til forskellige former for kulturel udveksling.
En vigtig ting i udvalgets arbejde er at få vores samarbejdspartnere i syd til at fortælle deres historie om os. Hvordan er fortællingen om vores arbejde set fra et lokalt perspektiv?
Hvis du har materiale fra arbejdet i Rwanda og Burundi – billeder, lyd, dagbøger, breve eller andet, der kan være med til at fortælle historien, så kontakt Morten Kofoed. Listen med tidligere udsendte interview-emner er fortsat lang, så giv os gerne et praj, hvis du vil fortælle din historie.
Kontakt Morten Kjær Kofoed, E-mail: morten@baptistkirken.dk, Tlf.: 3011 2904
URL: https://baptist.dk/fra-de-foerste-skridt-til-100-aar-i-afrika/