Jamie Lynn Cunningham,
Artiklen findes også som lydfil – lyt med her:
Åbn lyd i nyt vindueVrå Baptistkirke ligger med sine nyrenoverede lokaler, spejderhytter, bålplads og grønne arealer i hjertet af byens nyetablerede kulturområde. Her står kirken side om side med det topmoderne idrætscenter og Vrå Børne- og Kulturhus, der fik prisen som ’Årets skolebyggeri 2022’.
Vrå gemmer på flere succeshistorier. Menigheden blev stiftet i 1886 og har været igennem flere omstillinger, men selv corona-nedlukningen har ikke kunnet kvæle menighedens mange aktiviteter. Statistikken viser 108 medlemmer og menigheden har en interessant aldersfordeling. De har nemlig mange flere aktive medlemmer i den ressourcestærke midaldrende gruppe, end de har i aldersgruppen 60+. Og mange har hænderne skruet helt rigtigt på.
Som regel ses 30-50 personer til søndagsgudstjeneste, og over 50 personer får kirkens mange aktiviteter til at køre på skinner. Hvem ville ikke ønske sig et madhold med en tidligere konditor, en teknikgruppe med lyd, lys og teknik styret af en kvalitetsbevidst elektriker og en kirkebygning med kunst, møbler og indretning præget af renovation i 2020, foretaget af flere kreative håndværkere og designere?
Menigheden nyder hinandens selskab på tværs af generationerne, især udendørs.
Menigheden nyder hinandens selskab på tværs af generationerne, især udendørs. Gåtur-gruppen traver ugentligt, og nogle naturglade mænd har udvidet konceptet til andagt, en overnatning i shelter og rundstykker. Her tales under den åbne himmel med andre end dem, man plejer, og om mange forskellige emner – ud over hvilken rute man skal tage helt til Hirtshals!
Spejderne, Danmarks tredjestørste baptistspejderkreds, nyder de gode faciliteter både inde og ude. De er en integreret del af Vrås kirkeliv. Alle i byen kender kirken, for mange af byens børn kommer her i værkstedet, hytterne og ved bålpladsen hos baptistspejderne.
Der er brug for flere hænder for at kvalitetssikre aktiviteterne for de ca. 70 spejdere. Familiespejd er kommet på programmet siden 2020, og menigheden har store forventninger til det nye præstepar, Maria og Gert Bjørsted, i forhold til udvikling af børne- og ungearbejdet. Et stort håb om at etablere fast børnekirke kan tydeligt ses af børnelokalets nye klatrevæg og miniteater. De større børn har fået store lædersofaer og bordfodbold samt et lille tekøkken, når der skal hygges.
Jeg er mere nærværende, når vi er kun få, frem for at jeg zapper rundt.
Menighedslejr og fællesskabsgudstjenester er også meget populære. Flere oplever en større tilslutning, siden pandemien gjorde det nødvendigt at tænke kreativt. Og de sociale og åndelige tiltag i menigheden har også været med til at styrke sammenholdet, selv om mange fortæller, at de altid har oplevet en særlig omsorg for hinanden i kirken. Flere beretter endda om et helt særligt nærvær under nogle af de anderledes aktiviteter under corona-nedlukningen. ”Det har ændret min måde at være på. Jeg er mere nærværende, når vi er kun få, frem for at jeg zapper rundt”, siger et aktivt medlem. Og de oplevelser har fået flere til at sænke tempoet og komme hinanden nærmere.
Især i to husgrupper mærker man et særligt bånd til hinanden. Hos det nyligt pensionerede præstepar, Anne-Marie Winther og Søren Højbak Jonasen, mødes seniorgruppen med mindst tre slags af alt: Bibeludgaver, ost, kaffe m.m. ”Medmindre fasten gør, at vi skærer ned til en slags ost”, griner de. ’Pigegruppen’ deler også liv og bøn, når de ikke er i gang nede i kirken.
Læs også
Bodil Lanting: “Maria og Gert bliver præstepar i Vrå Baptistkirke”, Udfordringen 4. aug. 2023 eller på https://udfordringen.dk/2023/08/maria-og-gert-bliver-praestepar-i-vraa-baptistkirke/
Og harmonien i kirken mærkes derudover, når lovsangsgruppen synger for i kirken. Der er et fælles håb om et tættere samarbejde kirkerne imellem i Vrå. Og der var 100% enighed, da det nye præstepar blev valgt. Og det er ik’ så ring endda.
URL: https://baptist.dk/alle-i-vraa-kender-baptistkirken/