Christian Bylund,
Spørgsmålet er interessant og blev igennem de fire dage udfordret. Hvad kan vi som fællesskab? Hvad skal vi? Hvad udfordrer fællesskabet?
Fra Danmark var jeg afsted som repræsentant fra BaptistKirken, men havde godt selskab af tre unge ”BBU’ere,” der var på EBF Y&C konferencen, som vi delte visse programpunkter med. I alt var 130 ledere fra baptistkirkerne på tværs af Europa, Mellemøsten og Central Asien samlet til den første fysiske konference efter Corona.
En af de første samtaler, jeg var med til, var under overskriften ”What’s over the horizon.” Samtalen var en rundbordssamtale om retningen for kirkerne i EBF og hvilke udfordringer, der ligger foran os. Et af de første emner, der kom på bordet, var forholdet til eller udfordringen med LGBTQ+ miljøer. For nogle skabte det røre, at LGBTQ+ miljøer flere steder forsøgte at tage del i kirkernes liv, og andre steder var det intet problem at ansætte LGBTQ+ personer i ledende stillinger eller præstestillinger. Samtalen tog hurtigt en ophedet drejning om bibelsyn. På den ene fløj en tolkning af, at bibelen kun kan og skal læses på den ene rigtige måde, og på den anden fløj, at det er muligt at læse bibelen på et hav af måder. Efter en ophedet debat og samtale om emnet blev vi enige om at være uenige. Jeg må sige, at efter sådan en samtale var modet på fællesskabet på tværs af EBF-fællesskabet udfordret. Linjerne blev tegnet op mellem øst og vest. Forskellene er store ude i Europa.
Efter en opstemt samtale om bibelsyn oplevede jeg dog, at fællesskabet genvandt sin berettigelse, for vi kan mere sammen! Krigen i Ukraine har vist, at uden EBF-familien var det ikke muligt at hjælpe på tværs af Europa. På et seminar fik vi indblik i alt det arbejde, der forgår på tværs af EBF både nationalt men også helt ned til de lokale kirker, der har gjort en forskel, også for at vi i Danmark har kunnet hjælpe i Ukraine.
I foråret opfordrede vi i BaptistKirken menighederne til at give en gave til EBF’s nødhjælpsarbejde i Ukraine. Igennem de sidste mange måneder har EBF-fællesskabet vist sit værd. Et land som f.eks. Danmark har mulighed for at indsamle penge, men vi har ikke mulighed for at få pengene ind i Ukraine. EBF har derfor kontaktet baptistkirkerne i landene, der grænser op til Ukraine for at få hjælpen ind i Ukraine. Lokale menigheder har kørt fra deres hjemland og ind i Ukraine med alt fra kontanter til nødhjælp. Menigheder, særligt i Polen, har taget imod flere tusinde flygtninge. Nogle har huset dem i kortere tid og andre mere permanent, og atter andre har hjulpet ukrainske flygtninge videre ind i Europa.
Særligt gjorde det stort indtryk, da en repræsentant fra de hviderussiske baptister gik på talerstolen. Her er de som så mange andre steder i EBF-familien imod krig og også imod krigen i Ukraine. Han fortalte om en indsats de russiske og hviderussiske baptister har gjort for ukrainske flygtninge. Flere af de russiske baptister har hjulpet ukrainske flygtninge, der var tvunget ind i Rusland, ud af Rusland igen. Først ved at få dem til Hviderusland, hvor hviderussiske baptister tog imod dem, og sidenhen til Polen, hvorfra de kunne komme videre ud i Europa eller ind i Vestukraine igen. Alt i alt hjælper alle, hvor de kan.
Som afslutning på konferencen udtalte vi os i forlængelse af den udtalelse, som BWA kom med. Begge udtalelser kan læses på følgende hjemmesider[1].
EBF er et fællesskab, der kan og vil noget på trods af de indbyrdes forskelligheder, og det tror jeg, er EBF’s styrke. I EBF gør man ikke alt, men man arbejder målrettet med syv indsatsområder, som vi vil gøre bedre på tværs af regionen. Det drejer sig specielt om nødhjælpsarbejde men også uddannelse og teologi, hvor vi sammen skaber rammen for et læringsnetværk på tværs af Europa. Sammen skaber vi netværk for præsteaspiranter såvel som Ph.D. studerende, som ikke ville være muligt for de nationale kirker. Derudover arbejder EBF med migranter, børn og unge, Mission, frihed og retfærdighed og kvinder. Det er de områder, man satser på, og hvor vi sammen kan få gavn fra hinanden.
Næste gang, den europæiske baptistfamilie mødes, er i Stavanger 5.-9. juli 2023. Det bliver tre dage med EBF-konference efterfulgt af en fælles konference imellem BWA og EBF med titlen SENT 2023.[2] I kan allerede nu sætte kryds i kalenderen. Det bliver en spændende konference med temaet mission, hvor kirkerne på tværs af vores baptistfamilie vil opmuntre, udruste og udfordre til at skabe et strategisk fokus for Guds mission i verden.
[1] https://www.ebf.org/post/2022-council-resolution
https://files.constantcontact.com/b365685a001/72a27984-6afe-42e9-8cf6-4d1f088bbaf2.pdf?rdr=true
[2] Se mere om konferencen her.
URL: https://baptist.dk/hvorfor-ebf/