Morten Kofoed,
Dutabarane arbejder for, at voldsudøvere bliver retsforfulgt i Burundi. Forholdene for kvinder ændrer sig langsomt til det bedre, når kirken træder ind.
I Burundi er vold i familierne stadig et stort problem. Ifølge FN oplever næsten halvdelen af Burundis kvinder fysisk vold eller er udsat for overgreb en eller flere gange i løbet af deres liv. Knap 30% har oplevet det indenfor det seneste år. Det bekæmper vores partner Dutabarane i Burundi. Gennem træning af både mænd og kvinder arbejder de på forebyggelse. De giver juridisk assistance til voldsudsatte kvinder, så sagerne anmeldes, og der føres retssager, der fører til domfældelse. Og så assisterer de ofrene gennem psyko-social rådgivning, hvor kvinderne får behandlet de traumatiske oplevelser. Der gives direkte økonomisk støtte i form af tilskud til ’small business’ og medlemskab af spare- og lånegrupper.
Mænd vil gerne noget andet, men har så at sige ikke andre ’værktøjer i værktøjskassen’ end vold i konfliktsituationer.
Sammen med kirkerne i Burundi har vi siden 2013 arbejdet med at ændre sociale normer og opfattelsen af kvinders rolle og værdi i samfundet gennem samtale, træning og opbygning af relationer. Mænd vil gerne noget andet end vold, men de har så at sige ikke andre ’værktøjer i værktøjskassen’ i konfliktsituationer. Kirken har en unik mulighed for at ændre på dette gennem undervisning og forkyndelse.
Under mit besøg i Burundi i maj måned mødte vi Bernadine. Hun er 36 år, har fire børn og har tidligere været gift med en psykisk syg mand. Uden en ægtefælle er hun i en sårbar situation. En dag på vej hjem fra markedet blev hun overfaldet og voldtaget af en mand fra lokalområdet. Manden stjal hendes penge, og hun blev slået næsten ihjel. Efterfølgende er hun blevet hjulpet af projektet til at komme på fode igen.
Tidligere tog politiet ikke kvinder som Bernadine alvorligt.
Tidligere tog politiet ikke kvinder som Bernadine alvorligt, hvis de vovede at anmelde sagerne, men det har Dutabaranes tilstedeværelse og undervisning ændret på. Manden blev idømt 1½ års fængsel, og de seneste 1½ år er 25 mænd blevet retsforfulgt og dømt. Det lyder ikke af meget, men det er et enormt fremskridt for kvinderne i Burundi.
Trods de alvorlige oplevelser kan Bernadine smile under vores samtale. Assistancen fra projektet har hjulpet hende til igen at have det godt. Hun føler ikke skam, når hun færdes i lokalsamfundet. Hvad hun var udsat for, kan også ske for andre, fortæller hun. Og så er det godt, at der bliver gjort noget ved det.
Kvinder er verdensmål
Ifølge FN er vold mod kvinder udbredt: 35 % af alle kvinder i verden oplever fysisk og/eller seksuel partnervold eller seksuel vold af en ikke-partner i deres liv. Derfor er “ligestilling mellem kønnene og en styrkelse af alle kvinder og piger” et af FNs 17 Verdensmål for en bæredygtig udvikling af jorden.
Senere på dagen taler vi med den lokale borgmester. Han fortæller, at volden er udbredt i familierne, men at der nu er værktøjer til at håndtere det – og ikke mindst undgå det. Vi taler også med Philbert på 45, der fortæller, at den træning, han har gennemgået sammen med sin kone, har fået ham til at ændre adfærd. De havde problemer med at få børn, og det kunne kun være konens skyld, men efter deltagelse i træningen, er han holdt op med at drikke og være voldelig – og de har tilmed fået et barn! Også medlemskabet af spare- og lånegrupper har ændret relationerne i deres familie. Nu træffer de fælles beslutninger om liv, samliv og økonomi for deres lille familie – uden at han føler, at han har mistet noget ved det. Tværtimod indser han, at han har vundet på det! Det er et godt fundament for varige ændringer og øget selvværd!
URL: https://baptist.dk/assistance-og-selvvaerd/