Jordens salt

Portræt af en menighed

Jordens salt

Tølløse baptistkirke lå i mange år ved siden af baptisternes højskole, præsteseminarium og det senere SALT. Selv de ikke er mere, bevarer de mange ildsjæle stadig smagen og næringen i Tølløse.

Jamie Lynn Cunningham,  

Tølløse baptistkirke har mange ressourcer. Rammerne for menighed, efterskole og friskole har ændret sig i takt med samfundet, men der er stadig fokus på vidensdeling. Demografien blandt deltagerne afspejler en stor rummelighed. Mange på Midtsjælland genkender stationsbyens stærke baptistiske ånd.

Alle kan opleve selv de mindste forandringer som svære, så det er forståeligt, at store forandringer kan blive meget smertefulde. Menighedens præst Christian Bylund mener, at Tølløse Baptistmenighed er stærk nok til at klare mosten – sammen og med et øje for åben dialog, en stærk forankring i viden og traditioner samt en nysgerrighed på nye udtryksformer. Men hvem er de nu? Hvad kan de?

At skabe glæde med sang

Taler man med korlederen, Trine Skårhøj, er menighedens fællesskab en blanding af gudstjenester om søndagen, Familie-fredag med fællesspisning og andagt for børnefamilier, K-klasse for de unge, spejdere og kor. Hun oplever en stor omsorg og sammenhold samt en naturlig respekt for de forskellige gruppers behov. En af de begivenheder, der binder dem sammen, er gospelgudstjenesterne ’Gud, gospel og gulerodskage’.

Det utraditionelle gospelkor består af 25-30 medlemmer, hvoraf to er medlemmer af menigheden. De glade korsangere øver hver tirsdag i kirkens lokaler, hvor den samme menigheds-kaffemutter sørger for noget varmt at drikke i pausen. Faktisk oplever Trine et rigtig stort socialt engagement og omsorg blandt korets deltagere, især i kaffepauserne. Selv under Corona-nedlukningen mødtes de virtuelt for at holde fast, mest i hinanden og lidt i sangen.

Vi er med til at sprede glæde på grund af den glade musik.

Menigheden er god til at støtte op om koret, hvad enten de synger til gudstjeneste to til fire gange om året, til julekoncert på et bosted for udviklingshæmmede eller i en folkekirke på Midtsjælland en til to gange om året: ”Vi oplever, at vi er med til at sprede glæde på grund af den glade musik”, siger hun, ”og at se folks reaktion betyder meget for os”. Til alle koncerter synger de altid velsignelsen til sidst, og det har en særlig betydning for korets medlemmer, og de får megen ros derfor.

Et år uden præst efterfulgt af pandemi

Kirken har også en stærk seniorkreds, en dedikeret mellemgeneration og en god flok børnefamilier. Så selv om Tølløse baptistmenighed oplevede at stå uden præst i et års tid, før Christian Bylund kunne træde til, har de mange kirkelige opgaver kunnet dækkes af ”de mange frivillige med mange forskellige ressourcer”. De sidder inde med et ”absurd højt teologisk niveau blandt høj såvel som lav”, siger den 32-årige nordjyde.

Menighedens stærke tradition for vidensdeling, teologisk sparring og dialog har hurtigt skabt plads til hans idéer og nye perspektiver.

 

Christian Bylund indrømmer nervøsiteten ved at stå i skyggen af mange baptistiske giganter, men siger, at menigheden har taget utrolig godt imod ham og familien, og at deres stærke tradition for vidensdeling, teologisk sparring og dialog hurtigt har skabt plads til hans idéer og nye perspektiver.

Store og små

”Vi er rigtig gode til at inspirere hinanden, undre og forundre os i fællesskab”, forklarer Christian og tilføjer: ”Da vi for nylig skulle diskutere dåb og medlemskab, deltog mange og kom med reflekterede overvejelser”. Præstefamilien oplever især, at Familie-fredage og spejderne har været med til at hjælpe, så de er faldet godt til, og alle er kommet til at kende hinanden.

Der er desuden et højt aktivitetsniveau blandt seniorerne med OnsdagsCafé med foredrag og spisning, papirværksted, og kurser i edb, prædiken og slægtsforskning med mere. Den store seniorbase bakker desuden de andre grupper godt op, og derfor kender man hinanden på tværs af generationerne. De mange kvalificerede foredrag trækker også mange lokale og folk fra andre menigheder til. Det er med til at styrke samarbejdskulturen indbyrdes.

URL: https://baptist.dk/jordens-salt/