Bent Hylleberg,
Med ’ulvetider’ tænker jeg ikke på vestjyske ulve, men på den nutid, vi lever i. Vi taler om ’ulvetider’, når tiden er præget af uro, usikkerhed eller konflikter.
Ved årsskiftet pegede flere nytårstaler på den virkelighed, der ligger bag tidens uro og konflikter. Det handler om storpolitik i Østeuropa, om demokratiets krise i USA, om epidemier og om klimaforandringer. Ifølge dronning Margrethe må der satses på mere end de kendte tiltag.
Vi skal investere i massiv forskning, der frembringer nye kundskaber, før vi får skovlen under de to sidstnævnte udfordringer. En royal pil, der peger i den rigtige retning.
Inden jul pegede pave Frans også på ulvetider, da han besøgte Grækenland. Øverst på pavens liste af konflikter står de flygtninge, der banker på den europæiske dør. Ifølge paven er vores manglende løsninger i mødet med flygtningene udtryk for, at Europa har mistet pusten og er på vej til at tabe modet.
Tilliden til fællesskab og demokrati genoprettes ikke af politikere med en ’sygelig popularitetstrang’. Det sker kun ved ’ordentlig politik’. En pastoral pil, der peger i den rigtige retning.
Det gjorde den norske kong Harald også i sin nytårstale – pegede i den rigtige retning – da han fortalte en myte fra Cheyenne-indianerne. Myten beretter, at en bedstefar fortæller sit barnebarn, at der inden i os lever to ulve: En god og en ond ulv, der kæmper om magten over os. Og da barnebarnet spørger: ’Hvem vinder?’, svarer bedstefar: ’Den ulv, jeg vælger at fodre!’
Løsninger i ’ulvetider’ findes ikke kun derude. De ligger dybt i os alle – og som fundament under de fællesskaber, vi sammen konstruerer – og vælger at fodre.
Dette er udtryk for skribentens egen holdning.
URL: https://baptist.dk/midt-i-ulvetider/