Rodløs frihed – FrikirkeNets lederkonference

Rodløs frihed – FrikirkeNets lederkonference

”Rodløs frihed” var overskriften, da ledere fra et bredt udsnit af danske frikirker mødtes til FrikirkeNets lederkonference den 12.-13. november.

Astrid Melkær Andersen,  

Med fokus på den frihed kirkerne tilbyder, søgte lederne gennem taler, workshops og paneldebat svar på spørgsmålet ”En ny fortælling om mennesket efterspørges. Kan vi give den?”

To intensive dage med tætpakket program blev sat i gang af engelske ”Soulbox”. De indledte konferencen med lovsang i et lidt højere gear, end vi er vant til. Inden længe overgav selv den bageste række sig til blandingen af soul, rap og beatbox.

Hvad er ægte frihed?

Påstanden ”Den frihed Jesus giver, er ikke den frihed, vi oplever i det samfund, som vi lever i,” blev behandlet af to kompetente talere, som indledte en lang talerrække.

Vores opgave som kirker er at hjælpe mennesker med at finde den frihed fra skam og skyld, som Jesus tilbyder.

Ledende præst i Hillsong Danmark og Malmø, Thomas Hansen fortalte, at vores opgave som kirker er at hjælpe mennesker med at finde den frihed fra skam og skyld, som Jesus tilbyder. Han understregede, at vi skal holde fast i evangeliet og ikke tilbyde en kristendom uden Jesus, eller en Jesus uden kirken.

Som opfølgning tog Thomas Willer, sociolog og præst i Aalborg Vineyard, over. Han brugte sin baggrund som sociolog til at forklare den frihed, vi oplever i vores samfund. Her handler det om at blive fri ved at være sit mest autentiske selv. Individets frihed til selv at sætte rammerne for sit liv er det vigtigste. En frihed, der skaber et samfund og en generation af unge, som har det svært med autoriteter, og derfor også har det svært med biblen som autoritet. Vigtig viden, når vi møder den unge generation med evangeliet.

Sex og seksualitet på dagsordenen

Køn, sex og seksualitet er emner, der fylder meget i den offentlige dagsorden. Derfor havde FrikirkeNet også sat emnerne på dagsordenen.

Frederik Bergen og Camilla Jin Joseph fra Citykirken i Aarhus delte deres erfaringer om at tale med og undervise unge i kirken om sex. Deres vigtigste budskab var, at vi er nødt til at tale om sex i kirkerne! Hvis vi ikke gør det, finder de unge deres svar et andet sted, som kan være med til at give et forvrænget billede af sex.

Erfaringerne fra Citykirken i Aarhus var mange og vigtige, når man vil samtale med de unge om sex uden at virke fordømmende. På FrikirkeNets hjemmeside kan man dykke ned i Frederik Bergen og Camilla Jin Josephs erfaringer, når talerne bliver offentliggjort. Gør det, hvis du arbejder med teenagere og unge.

De ved begge, at der er ting, som de aldrig bliver enige om, men de står fast på at lære af deres forskelligheder.

Frikirkelederne oplevede også en spændende samtale mellem Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark og FrikirkeNets generalsekretær, Mikael Wandt Lauersen. Fra scenen fortalte de om et stærkt venskab på trods af forskellige meninger. De ved begge, at der er ting, som de aldrig bliver enige om, men de står fast på at lære af deres forskelligheder. Samtalen kom vidt omkring og vi lyttede til, hvordan vi som kirker kan være et fællesskab, hvor alle føler sig velkomne – uanset køn og seksualitet.

Hovedtaler uden meget taletid

Konferencens hovedtaler, svenske Tomas Sjödin fik klart mest taletid af alle. Men han kunne have brugt meget mere. Han bidrog med det bibelske perspektiv på frihed. En frihed som giver plads til overgivelse i stedet for at lægge pres på den enkeltes skuldre.

En frihed som giver plads til overgivelse i stedet for at lægge pres på den enkeltes skuldre.

Tomas Sjödins to taler var en opmuntring til kirkelederne til at tale om evangeliet i et sprog, som er til at forstå. Kun på den måde kan kirkerne være svaret på de spørgsmål, som mennesker udenfor kirkerne stiller, når de søger en anden frihed, end den de har.

Meget program – kort tid

Mange emner, mange talere og alt for kort tid! Det er konklusionen efter to inspirerende dage.

25 minutter var alt for lidt til en samtale om ledere med begrænsninger. Jakob Vagner, præst i Roskilde Baptistkirke og Marianne Riis, præst i Kirken i Kulturcenteret og Camilla Jin Joseph fra Citykirken i Aarhus fortalte åbent om deres sårbarheder med psykisk og fysisk sygdom. Deres historier understregede, at man kan være kirkeleder på trods af begrænsninger.  Alle tre var med til at vise, at vi kan bygge bro til andre mennesker ved at være ærlige og fortælle om vores udfordringer.

FrikirkeNet har lovet, at alle taler og debatter bliver tilgængelige på deres hjemmeside, så man kan lytte til dem, selvom man ikke var til stede.

URL: https://baptist.dk/rodloes-frihed-frikirkenets-lederkonference/