Lone Møller-Hansen,
”I skal løse ondskabens lænker, del dit brød med den sultne, giv husly til hjemløse stakler, klæd den nøgne og vend ikke ryggen til dine egne”, skriver profeten Esajas. Det har inspireret bl.a. Roskilde Baptistmenighed til en social indsats i deres by. I 2019 fik 595 personer en bedre jul takket være julehjælp fra Roskilde Baptistkirke.
Og en gang om måneden er der 50 personer, som får et godt måltid mad og en snak over bordet, når der er måltidsfællesskab. Der er også et snakkehjørne, hvor nydanskere kan øve deres danske sprog eller få lektiehjælp. Og et tilbud om praktisk hjælp, hvis en ensom fx skal til lægen.
I Aalborg er Bethelkirken med i Food Bank, hvor fire kirker indsamler overskudsmad fra 12 købmænd, og folk kan så hente gratis mad i kirken hver onsdag.
I 2019 sagde 148 familier – over 50 pct. af dem, der fik julehjælp – ja til at få kontakt til kirken bagefter.
Jens Algot og Sabine Minck er to ud af mange, som var viet en stor del af deres fritid til det sociale engagement i Roskilde Baptistkirke. Jens tager sig primært af julehjælpen, hvor Sabine står for det opfølgende arbejde. I 2019 sagde 148 familier – over 50 pct. af dem, der fik julehjælp – ja til at få kontakt til kirken bagefter.
Menigheden stiller et bredt tilbud til rådighed; et mønsterbrydningskursus, en familielejr, et basiskursus om livets store spørgsmål samt økonomisk rådgivning – foruden måltidsfællesskabet og snakkehjørnet. ”Vi ringede til alle 148 familier for at høre, hvad de havde brug for. Mange har sagt ja til et eller flere af vores tilbud”, fortæller Sabine og uddyber:
”Vi har ikke måttet afholde måltidsfællesskaber under nedlukningen, men vi overvejer at øge frekvensen, så det måske kan blive hver anden onsdag. I efteråret var der venteliste til spisningen, men hvis vi har det to gange om måneden, kan alle komme til. Oprindeligt var det især enlige, der kom, men nu er det ofte familier med børn.”
Jens fortæller også, at det langt fra kun er mennesker, der fejrer jul, som beder om julehjælp: ”Det er alle mennesker med behov, og så har vi skabt en kontakt. Det er jo det, vi er kaldet til.” 80-90 pct. af de mange, der får julehjælp, bliver henvist af Roskilde Kommune. De sidste er mennesker, som kirken selv har kontakt til.
”Når det er sagsbehandlerne, der foretager visiteringen, véd vi, at det er folk med behov. Vi vil nødig selv sortere i ansøgerne, som hvis vi satte en annonce i avisen”, forklarer Jens Algot. Han tror dog også, at der findes mennesker, som kunne have stor glæde af en fyldt julekasse, og som ikke har en sagsbehandler.
Når det er sagsbehandlerne, der foretager visiteringen, véd vi, at det er folk med behov.
Baggrunden for julehjælpen er, at menigheden i 2008 blev kontaktet af en fortvivlet sagsbehandler fra Roskilde Kommune, der stod med en gruppe socialt udsatte unge mennesker. Kommunens muligheder var udtømte, og hun spurgte om de ydede julehjælp.
Eline Manna Lorentzen er nu borgerservice-medarbejder på Roskilde Kommune, og er kontaktpersonen vedr. julehjælpen. ”Har der været et kommunalt forbehold ved, at de arbejder sammen med en kirke, der også gerne vil fortælle om Jesus?” spørger jeg. Hun siger, at det slet ikke har været drøftet i de syv-otte år, hun har været involveret.
Hendes opgave i forhold til Baptistkirken er at kontrollere, at ansøgerne er på overførselsindkomst. ”Nu har vi fået lavet et rigtig godt ansøgningsskema, oversat til mange forskellige sprog. Størstedelen af ansøgerne er nemlig udlændinge”, fortæller hun og siger også, at ”det er rart, at der er nogen, der kan hjælpe, og vi kan hjælpe dem.”
Roskilde Kommune samarbejder også med Dansk Folkehjælp, der yder både julehjælp og sommerferier. ”I år har det været mange flere ansøgere til sommerferiehjælp, end de har kunnet imødekomme”, beretter hun.
Bethelkirken i Aalborg har igennem fem-seks år været en aktiv del af Food Bank. Vagn Bak fortæller: ”Vi er ca. 10 fra menigheden, som er aktive. Vi starter lastbilen onsdag kl. 9 og kører rundt til købmændene, der allerede har stillet overskudsvarer parat, mest grøntsager og brød og en smule kød. Hjemme i kirken sorteres maden, så kun det gode lægges pænt frem på borde.
Efter tur kan de komme ind og vælge, hvad de vil have.
Fra kl. 14 kommer modtagerne – de skal bare have en pose med. De får et nummer, og efter tur kan de komme ind og vælge, hvad de vil have. Vi ved, hvor mange der er den dag, og sørger for, at der også er noget til de sidste.
I begyndelsen var det mest flygtninge, men nu er det bl.a. unge, udenlandske studerende. Vi har lige åbnet kirken igen, og vores søn, Christian Bak, der er præst i Koinonia, holder en lille tale på dansk og engelsk, og i denne uge viser han en Jesus-film.” Vagn Bak er en beskeden jyde, så det eneste, jeg kan få ham til at sige, er: ”Det er en god ting. Vi hjælper købmændene, der ikke skal betale for at få overskudsmaden bortskaffet, og andre får gratis mad. Jeg er godt tilfreds, og det bliver altid en god dag.”
Vi hjælper købmændene, der ikke skal betale for at få overskudsmaden bortskaffet, og andre får gratis mad.
At deltage aktivt i social mission behøver ikke at involvere en hel menighed. BaptistKirkens ledelse har indledt et samarbejde med Kirkernes Sociale Arbejde, KSA, der udspringer fra Silkeborg. De ønsker at brede sig til hele landet med hjælp til socialt udfordrede, som også enkeltpersoner kan yde. Kurt Sørensen fra Silkeborg Baptistmenighed er formand for KSA og kan hjælpe med yderligere information.
URL: https://baptist.dk/det-er-jo-det-vi-er-kaldet-til/