En våd og rørende vandring for fred 

En våd og rørende vandring for fred

BaptistKirken var sammen med burmesere, katolikker og Danmission med til at arrangere fredsvandringen Mayday Myanmar.

Lone Møller-Hansen,  

Flere end 300 personer fra hele landet trodsede det ustadige vejr og deltog pinselørdag i Mayday Myanmar i København. Det var en tværkirkelig vandring for fred arrangeret af BaptistKirken, Caritas Danmark, Danmission og Chin Christian Association Denmark. Formålet med vandringen var at vise solidaritet og bringe fornyet håb til Myanmars hårdtprøvede kirker og befolkning efter militærkuppet den 1. februar. Kirkerne i Myanmar spiller en stor og aktiv rolle i forsvaret for demokrati og menneskelig værdighed. Særligt de mange burmesiske baptistmenigheder i Danmark deltog talstærkt i vandringen i København.

Moses Lal Bawi Peng taler i Fælledparken

Vandringen gik fra Fælledparken til Rådhuspladsen, hvor der blev sluttet af med bl.a. burmesisk korsang, musik, hilsner fra Myanmar, personlige beretninger fra herboende burmesere og taler. Vært ved afslutningen på Rådhuspladsen var BaptistKirkens generalsekretær Torben Andersen.

Kirkerne bringer håb

Biskop Peter Fischer-Møller, der selv har besøgt Myanmar, da han var bestyrelsesformand for Danmission, sagde blandt andet:

”Kirkerne i Myanmar er trængte. Kirkerne forbinder folk og religioner og bringer håb – inspireret af evangeliet om Guds grænsesprængende kærlighed til os. De arbejder for fred og forsoning og har brug for vores tanker, forbøn og støtte for at kunne fortsætte deres arbejde for fred og samarbejde, for demokrati og aktivt medborgerskab.”

Demonstrationen på vej mod Rådhuspladsen

Kroppen i alarmberedskab

En anden taler var Tracy Bawi Hlei Lang fra Chin Community Denmark. Hun fortalte, hvordan hendes krop gik i alarmberedskab over nyheden fra Myanmar 1. februar.

”Jeg kunne ikke få vejret, sove eller spise. Jeg ved, at flere burmeser i Danmark og andre lande føler det samme som mig.

Vi står med følelsen af magtesløshed over, at vi er 7000 km væk og ikke kan gøre noget for at lysne vores families og venners hverdag.

Mange af os er opvokset i Myanmar, hvor vi levede i et militærstyret land. På vores egne kroppe har vi oplevet ikke at have nogen rettigheder. Vi måtte leve i konstant frygt for vores liv og være bekymrede for vores børns fremtid.”

Hun fortsatte: ”Jeg blev undervist om næstekærlighed i søndagsskolen i Myanmar. Her i Danmark har jeg lært betydningen af ordet. Hjerteligt tak, fordi I gang på gang viser os, hvad næstekærlighed er.”

Afmagt

Moses Lal Bawi Peng, præst i Chin Baptist Church i Esbjerg, gav sit vidnesbyrd i Fælledparken og takkede for den gæstfrihed, han har oplevet i Danmark. Men erkendte også sin afmagt overfor det, der sker i Myanmar lige nu.

Sambuh Langle fra Baptistkirken Bornholm var også på scenen, og bad:

”Jesus, du har sagt, at vi skal bede for vores fjender. Det gør vi nu, og vi ved, at når vi gør det, så arbejder du også i vores sjæle.”

Sambuh Langle og Torben Andersen på scenen på Rådhuspladsen

Om arrangørerne:

BaptistKirken, Caritas Danmark, Danmission og Chin Christian Association Denmark samarbejder alle med lokale kirker og organisationer i Myanmar og oplever store omkostninger for deres medarbejdere, medlemmer og frivillige – og ikke mindst for lokalbefolkningen.

Caritas Danmark er en del af et af verdens største humanitære netværk, der arbejder i 200 lande. Internationalt arbejder Caritas med udvikling og nødhjælp.

Danmission er Danmarks ældste missionsorganisation stiftet i 1821. Med udgangspunkt i Folkekirken arbejder Danmission i 12 lande i Afrika, Asien og Mellemøsten og har bl.a. 69 genbrugsbutikker over hele Danmark, som står for den største del af indtægterne.

Chin Christian Association Denmark (CCADK) blev etableret i 2004 og tæller i alt 10 menigheder med ca. 1200 medlemmer – både børn, unge og voksne. Chin er en region i Myanmar, hvor flertallet er baptister, og CCADK har tilknytning til Baptistkirken i Danmark.

URL: https://baptist.dk/en-vaad-og-roerende-vandring-for-fred/