Lone Møller-Hansen,
Fredsmarchen finder sted på søndag d. 28. marts kl. 13-16 og går fra den kinesiske ambassade i Hellerup til Rådhuspladsen. En gåtur på ca. otte kilometer. Der er både taler og sang begge steder.
”Vi ville gerne vise både herboende burmesere og burmeserne hjemme i Myanmar – hvis de kunne få adgang til nettet – at der er nogen her i Danmark og i verden, der støtter dem,” fortæller Ulrik, da baptist.dk snakker med ham.
”Vi skal forstå, at et helt land er i krise, og de skal forstå, at der er nogen, der ved det.”
Ulrik praktiserer Vipassana, en mindfulness baseret meditationsteknik, og har gjort det i flere år. Han har boet i et kloster i Myanmar i vinteren 2018-19, og levede dér som munkene – altså af almisse.
”Det var imponerende, så gavmilde burmeserne, eller i hvert fald buddhisterne, dér er,” husker han. Hans lærer var næsten 80 år, og den eneste i klosteret, der kunne en smule engelsk. Som helt ung var han ansat i administrationen, formentlig omkring den tid, hvor Myanmar/Burma blev uafhængigt af Storbritannien.
Ulriks kæreste, Mette, har aldrig været i Myanmar, men de brænder begge for at gøre en forskel i den forfærdelige situation, som lige nu breder sig med vold og overgreb fra militæret og politiet overfor den fredelige modstand mod det nye militærdiktatur.
Ulrik og Mette fik ideen til at lave en fredsmarch og lagde det ud på Facebook. Kort efter kontaktede bl.a. to af de kristne burmesere, Chin Chin fra København og Thai Hon fra Odense, ham og tilbød at være med til at arrangere fredsmarchen.
Ud over Ulrik selv vil Abdul Rahim holde tale. Han repræsenterer rohingyaerne i Danmark, den forfulgte, muslimske folkegruppe i Myanmar. Van Nun Lian, formand for Chin Community, Danmark, taler også. Og sandsynligvis Liv Gaborit, der netop har skrevet ph.d. om politiske fanger i Myanmar.
Der vil være fællessange og en gruppe af burmesiske børn vil synge burmesiske sange.
Når fredsmarchen slutter på Rådhuspladsen, vil der blive tændt stearinlys.
”Ud over støtten til burmesere både i Danmark og i Myanmar, vil vi også opfordre til sende penge via MobilePay, som via Thailand går til CDM (Den civile ulydighedsbevægelse) i Myanmar, som hjælper de mest sårbare,” siger Ulrik.
På sin Facebook-profil skriver han:
”Myanmars folk udviser en utrolig viljestyrke ved at stå ansigt til ansigt med den vold og uro, som militæret hærger landet med. Det er det, der skal til for at vinde kampen for retfærdighed: Som en vis mand sagde engang – had kan aldrig overvindes med had, men alene med kærlighed.
På lørdag er det Armed Forces Day i Myanmar, en nationaldag, som vi har hørt, vil give anledning til massedemonstrationer mod militæret. Vi går i fredens navn dagen efter.”
URL: https://baptist.dk/et-hjerte-for-myanmar/