Lone Møller-Hansen,
”Vi, de forenede etniske nationaliteter fra Myanmar, der er bosiddende i Danmark, sætter stor pris på al din støtte og dit bidrag til at bringe Myanmar tilbage på sporet til demokratisering igen”
Sådan skriver en dansk gruppe, der kalder sig ”Etniske nationaliteter fra Myanmar” i et opråb, som der er kommet flere af de seneste dage.
Der er ca. 2.500 burmesere i Danmark og en del af dem samledes på Rådhuspladsen i København den 9. februar for – i sikker Corona-afstand – at demonstrere imod det militærkup, som blev iværksat i Myanmar den 1. februar. En af arrangørerne var Salai Sang Thang fra Ringe, som forventede et par hundrede deltagere i kulden. Der har været opfordring også til danskere om at deltage.
Militæret i Myanmar anholder fortsat medlemmer af den demokratiske liga, som vandt valget i november med 80 pct. af stemmerne. Samtidig har offentligheden igangsat en Civil Ulydigheds Kampagne. Det siges, at der i søndags var 1,8 mio. mennesker på gaden i Yangon i protest og hver aften genlyder det hårdt prøvede land af larmen fra slag på gryder.
I den protest, Etniske nationaliteter fra Myanmar har skrevet, har de tre krav; at militærstyret løslader præsident U Win Myint, statsrådgiver Aung San Suu Kyi og de andre ledende politikere, der er tilbageholdt. At de stopper yderligere anholdelser af uskyldige mennesker, der deltager i civil ulydighed. Samt at de skal stoppe kuppet og anerkende valget og tillade dannelse af en ny regering.
Den største kristne gruppe i Myanmar er baptisterne. Myanmar Baptist Convention har udsendt en erklæring, som udtrykker chok og skuffelse over militærkuppet og håber på, at det demokratiske system genopstår, bygget på fred, retfærdighed, national forsoning, ikke-vold og respekt for menneskerettigheder og værdighed.
Baptistkirken i Danmark samarbejder tæt med Myanmar Baptist Convention om projekter. Formand for BaptistKirken Per Beck og generalsekretær Torben Andersen støtter burmeserne i deres protester.
Fra Myanmar bliver der via bl.a. Facebook sendt beskeder til FN og statsledere over hele verden, for at øge presset på militærregimet. Der er indført sanktioner imod Myanmar.
Den største gruppe blandt burmeserne i Danmark er fra Chin-regionen, ca. 1.500 – og de fleste af dem er tilknyttet BaptistKirken.
”Vi er dybt berørt. Vi frygter for vores familiers liv i Burma. Internettet er nede i lange perioder, så det er svært at holde kontakt,” fortæller Sambuh Langle, der også har arrangeret en demonstration på Store Torv i Rønne på torsdag den 11. februar kl. 16.
Læs også “Danske burmesere reagerer”
URL: https://baptist.dk/burmesere-demonstrerer-i-dag-paa-raadhuspladsen/