Lone Møller-Hansen,
Det var i sommeren 2017, hvor Helle Rønne Samuelsen var på vej til Bornholm med sin familie. De skulle plante menigheden Rønne Vineyard. På færgen faldt hun i snak med en mor, som fortalte om den hjælp, hun havde fået fra Børnenes Julehjælp. ”Men det bliver ikke til noget i år, for hende, der står for det, kan ikke overskue det”, fortalte denne mor.
Dermed var frøet plantet. Kvinden, der havde stiftet Børnenes Julehjælp på Bornholm, blev kontaktet, og så overtog den knapt etablerede menighed stafetten – og siden er det vokset år for år. Og Rønne Vineyard blev hurtigt kendt.
Sidste år – 2019 – var der 98 familier med i alt 198 børn under 18 år, der fik julegaver, julemad og en julefest. I Børnenes Julehjælp skriver børnene deres ønskeseddel til Vineyard-menigheden, som så vælger to gaveønsker pr. barn – hver til max. 250 kr. Kasper Thorskov Hansen fra menigheden er projektleder. Han har otte medledere og mange frivillige.
Julegaveønskerne bliver skrevet på en gaveseddel, som hænges på et af de fire ønsketræer, som butiksdrivende har stående rundt på øen. Så tager gavmilde bornholmere et juleønske, køber gaven og afleverer den med en lap fra ønskesedlen med et nummer. Så kan modtageren findes. Gavegiverne ved ikke, hvem de giver gaven, og ofte er gaven under træet fra mor og/eller far.
”Det var et enormt arbejde at skrive frem og tilbage til de udsatte familier. I år har vi derfor fire ansøgningsdage, hvor folk kommer til os. Vi lytter til dem og beder for dem. De bliver tilbudt julegaver til børnene, julemad og indtil i år også en stor julefest i det lokale Musikhuzet. Sidste år deltog 200 – og der var ikke flæskesteg, men kurdisk mad på menuen.”
Vi oplever en fantastisk opbakning lokalt.
Helle Samuelsen fortæller, at de oplever en fantastisk opbakning lokalt; både privatpersoner, virksomheder og turistdestinationer giver gaver og gavekort, og detailhandlen har doneret råvarer til festen og julemad til familierne. Hun må desværre også fortælle, at i år er julefesten aflyst pga. Corona.
De kører rundt til familierne med gaver og mad og drikker en masse kaffe: ”Vi fortæller familierne, hvad vi i øvrigt kan tilbyde resten af året, og nogle tager imod det. Og så beder vi for familierne. Julehjælpen er første kontakt. Vi håber, at vi kan sluse modtagerne ind i fællesskabet, så de bliver trygge og måske endda åbner hjertet for troen”, fortæller Helle og tilføjer, at der forleden var 50 til en aftengudstjeneste. De har 5-6 netværksgrupper og et Familienetværk i samarbejde med Blå Kors.
Trine Schou, 30 år, og Zilke, 8 år, fik hjælp fra Børnenes Julehjælp i 2019. ”Hvis ikke det havde været for julehjælpen, havde Zilke ikke fået nogen julegave fra mig”, siger Trine og forklarer, at hun blev arbejdsløs 1. november sidste år. Zilke fik bl.a. en krea-kasse”. Hun er ikke typen, der leger med legetøj. Hun blev så glad”. De deltog også i julefesten, men det blev lidt overvældende for Zilke med de mange mennesker, så hun ville gerne hjem inden spisningen.
I år er Zilke ikke på ønsketræerne. Andre børn har mere brug for gaverne, end vi har.
Det vigtigste er måske ikke gaverne og maden, men det nye fællesskab, de er inviteret ind i. ”Vi deltager i alle arrangementer, når jeg ikke har arbejdsweekend”, siger Trine, der nu har flex-job i Netto. De var også med på sommerlejr på Bornholm denne sommer. ”Det er en ny familie, vi er kommet ind i. Og det er rart, for her kan vi komme, som vi er”.
Zilke er overbevist om, at der er en Gud, mens Trine kan sige, ”at der er et eller andet mellem himmel og jord”. I år er Zilke ikke på ønsketræerne. ”Andre børn har mere brug for gaverne, end vi har”, siger Trine. Til gengæld vil hun gerne hjælpe med at pakke gaverne, hvis hun ikke er på arbejde.
URL: https://baptist.dk/julehjaelpen-var-guds-gave/