De vil et spadestik dybere

De vil et spadestik dybere

To unge frikirkemænd laver podcasts, som handler om liv, sjæl og tro. Og det vil de gerne dele med os.

Lone Møller-Hansen,  

Nogle sætter sig og ser en serie på TV2 Play. Andre læser en bog. Men der er også flere og flere, som finder ud af at få ny viden og inspiration i podcasts. Sommetider primitive, men lige velmente og indholdsrige lydoptagelser, som kan downloades til computer eller telefon.

Ulrick og Kristian kan godt lide at tale om tro, om liv, ånd og sjæl – og de inviterer os andre ind i deres univers. Hver torsdag ’i sæsonen’ lægger de en ny podcast op, hvor de har talt med et menneske, de finder interessant.

De har foreløbig lavet 18 podcasts, og to af dem, der går igen, er Ole Lundegaard, præst i Korskirken i Herlev, og Allan Ibsen, præst i Nørresundby og Vodskov Baptistmenighed. De har også selv lavet podcasts i sammenhængen Etskridtnu.

Der er også en podcast med Henrik Holmgaard om den Ph.d.-afhandling, han skriver på. Om tro og tabu.

De henter også gæster ind fra udlandet og så er podcasten på engelsk. Rob Bell og Pete Enns har de interviewet online fra USA.

Vores mål er at sætte almindelige ord på teologiske emner

Det, vi synes er spændende

”Vores mål er at sætte almindelige ord på teologiske emner, så vi kan snakke om disse ting med de mennesker, der er omkring os. På arbejdspladsen, i skolen, med naboerne.

Ulrick Refsager Dam

Vi har valgt temaer og samtaler med mennesker, vi synes er spændende. Det kan være, hvordan vi tackler kriser i vores liv, om sorg og sekteriske miljøer. I slutningen af året vil vi beskæftige os med, hvorfor musik betyder så meget både for vores liv, men også for kirken. Her vil vi trække moderne musik og nutidige popkunstnere ind,” fortæller Ulrick.

”Vi prøver at holde det på 50 minutter. Det skal helst passe med den tid, folk bruger på transport, f.eks. mens de sidder i toget eller i bilen. Det skal ikke være noget, man skal bruge flere dage på at nå igennem. Men alle vore gæster kan snakke i timevis. Vores opgave er at holde os til emnet og tale det igennem.”

Tre dogmer

De to bagmænd siger, at de har tre dogmer:

De to er selv i 30’erne og deres målgruppe var fra starten sådan nogle tænkere som dem selv. ”Vi kræver af lytterne, at de ved noget om det, der sker i kirken og forstår et kirkeligt sprog,” indrømmer Ulrick.

De har ca. 150 faste lyttere, men vil gerne have flere.

De har fået positive tilkendegivelser. Blandt andet er der et par cellegrupper, der lytter til en podcast og bagefter snakker om det, de har hørt. De har ca. 150 faste lyttere, men vil gerne have flere. ”Vore podcasts er ikke for en kirkelig retning. Vi går på tværs og vil også gerne tale om større emner med mennesker udenfor kirken.”

Kristian Bonde Nielsen

Selvom de har fået god hjælp til at redigere lyden, er det stadig en svaghed ved podcasten, at lyden ikke altid er lige god.

Med vilje skal samtalerne virke naturlige, hvorfor de griner ind imellem og heller ikke altid virker super velforberedte, så det mere bliver en samtale end et egentlig interview. Udgangspunktet er, at de er nysgerrige og de mennesker, de har fat i, ved, hvad de snakker om.

Det er også et stort plus, at de mennesker, som de synes er interessante, faktisk også selv er interesserede i at komme ud med deres viden og budskab. Og de har virkelig fat i nogle kapaciteter ind imellem.

De to bag Spadestik

Kristian Bonde Nielsen er præst i Vanløse Frikirke, som hører til Missionsforbundet. Ulrick Refsager Dam, er uddannet på 3K og i gang med en masteruddannelse på Ansgar i Norge. Hans baggrund er i Apostolsk Kirke. Lige nu er han med i en husmenighed i Lyngby.

Links:
https://www.facebook.com/spadestikpodcast
https://anchor.fm/spadestik

URL: https://baptist.dk/de-vil-et-spadestik-dybere/