Tre kvindelige baptistpræster i Ringe

Tre kvindelige baptistpræster i Ringe

Sung Thai er ny præst i den ene chin-menighed i Ringe. I den anden er der to kvindelige præster. Ny trend blandt burmeserne?

Lone Møller-Hansen,  

Billedtekst:
De tre præster i Ringe, fordelt på to menigheder. Forrest Dawt (tv) og Nu Nu Te (th) – Sung Thai i midten.

Sung Thai er en høj, statelig chin-kvinde på 42 år. Hun sidder alene på forreste række ved indsættelsen af hende som præst i Chin Baptist Church, CBC, i Ringe denne lørdag eftermiddag. Hendes mand Salai Ram Peng Lian og søn Robin sidder længere nede i salen.

Hun havde en bachelor-uddannelse i teologi med sig fra Burma, da hun ankom til Danmark for otte år siden. Det meste af tiden har hun boet i Ringe, er kommet i CBC og har virket som søndagsskolelærer. Men så for tre måneder siden kom ledelsen fra menigheden og spurgte, om hun ikke ville være deres præst.

Hun var overrasket, og ydmygt tænkte hun, at det kunne hun ikke. Så ringede hun til sine forældre hjemme i Burma, som begge er meget aktive i kirken – og de opmuntrede hende til at sige ja. Hun talte med sin bror Khin Maung, der selv er præst i en chin-pinsekirke i Esbjerg. Også han støttede hende i at sige ja, og endelig fik hun støtte hos sin kusine, der har samme uddannelse som hun og faktisk er en af to baptistpræster i den anden burmesiske baptistkirke i Ringe.

Der er kommet burmesere fra de fleste chin-menigheder for at gratulere.

Min mand hjælper mig

”Og så sagde jeg ja. Min mand støtter mig meget og hjælper meget til derhjemme. Vi bruger hverdagene på at arbejde (Sung Thai gør rent), og så bruger vi hele weekenden på menigheden”, fortæller hun, da vi efter indsættelsesgudstjenesten sidder og spiser den lækre mad, de serverer.
Denne menighed har ingen kirke, og de har lejet Espe Forsamlingshus lidt fra Ringe. Der er kommet burmesere fra de fleste chin-menigheder for at gratulere. Det var formanden for Chin Christian Association, Denmark, Moses Lal Bawi Peng fra Esbjerg og undertegnede, generalsekretæren fra BaptistKirken, der bad over Sung Thai. Lige efter forbønnen blev der givet anledning til at komme med en hilsen til den nye præst. Og alene den seance tog en times tid. Der var hilsner, massevis af blomster og små kuverter med pengegaver.

11 chin-præster i Danmark

Når man sidder som dansker og lytter til ord, man ikke forstår, gætter sig til, hvad der mon bliver sagt ud fra de få ord, som åbenbart ikke findes på chin-sproget – så er det lang tid! Sådan må det være at være fremmed og ikke tale dansk og sidde til en dansk gudstjeneste.

Jeg forstod, at der nu er 11 chin-præster i Danmark. Heraf er de seks ordinerede. De tre kvinder, der nu er præster i de to menigheder i Ringe, er ikke ordinerede. Men de mandlige præster og ledere forsikrer mig, at det kan de blive. De skal bare lige have et par års erfaring først. Sådan er reglerne hjemme fra Burma.

Sådan må det være at være fremmed og ikke tale dansk og sidde til en dansk gudstjeneste.

Uden løn

Sung Thai og de to andre præster, Nu Nu Te og Dawt Hlei Kai, arbejder alle frivilligt og får ikke løn for deres tjeneste i menighederne. Sådan starter mange præster. De fortæller, at de er venner, og der er ingen splid imellem de to chin-menigheder. Samtidig fortæller Sung Thai, at der er en forskel på de to menigheder. Lai Baptist Church, den nyeste menighed, rummer ikke kun Hakha-talende, men medlemmerne taler flere forskellige chin-sprog, mens de i den gamle menighed, CBC, som hun nu er blevet præst for, kun taler Hakha. (Der er ca. 80 chin-sprog, og de er så forskellige, at man ikke forstår hinanden. Hakha er hovedstaden i Chin-regionen i Burma, og det sprog flest taler.)

Selvom der kun er mænd i deres menighedsråd – så vælger de altså kvindelige præster.

Tre chin-menigheder i Ringe

Ovenikøbet er der nu endnu en chin-menighed på vej i Ringe. En menighed, hvor alle stammer fra byen Matupi i det sydlige Chin, og alle taler matu. Der er ca. 80 voksne i Lai Baptist Church, ca. 50 voksne i CBC og ca. 40 voksne i den nye matu-menighed.

Hvorfor Ringe, spørger jeg.

”Det er centralt på Fyn og vi bor meget spredt”, lyder forklaringen.

Og selvom der kun er mænd i deres menighedsråd – så vælger de altså kvindelige præster.

URL: https://baptist.dk/tre-kvindelige-baptistpraester-i-ringe/